Huawei движи „секретен план“ срещу американските санкции

Рестрикциите на САЩ днес може да се обърнат срещу тях в по-далечно бъдеще

Huawei движи „секретен план“ срещу американските санкции

Снимка: БТА

Huawei движи таен план в опит да надвие санкциите на САЩ срещу себе си, които американската страна налага на компанията на фона на търговската война с Китай, сочи информация в Nikkei Asian Review. 

Китайският производител бе вкаран в „черния“ списък на САЩ през месец май тази година с мотива, че оборудването му крие рискове за националната сигурност. Стъпката на практика ограничава американските фирми да продават създадените от тях продукти на Huawei, включително софтуер и хардуер. 

В отговор Huawei започна активно да говори за неамерикански разработки, които да изиграят ролята на алтернатива. Компанията дори представи собствена операционна система Harmony OS. Според Nikkei компаниите в Азия получават подобни сигнали от Huawei – „засилете производството си и ние ще купуваме вашия продукт“, цитира Forbes.  

Един от играчите описва програмата за доставчици, насочено преди всичко към производителите на чипове, като „подготовка за военно време – служителите на Huawei са на място почти седем дни в седмицата, от сутрин до вечер, изпипвайки и преглеждайки всички детайли, изисквайки стриктно местните компании да отговарят на глобалните стандарти възможно най-скоро“. 

Съобщава се ангажимент на Huawei към доставчиците на чипове да гарантира, че ще използва до 80% от продукцията им през следващите две години. Коефициентът илюстрира размера на наградата за азиатските производители и риска за техните конкуренти в САЩ. 

Всяка година Huawei харчи повече от 70 млрд. долара по веригата за доставки, като от 11-12 млрд. долара са били изразходвани за купуване на американски продукти. Преориентирането на този бюджет от запад на изток ще повлияе значително върху научната и развойна дейност, производството и инвестициите, водещи до по-голяма ефективност и увеличаване на обемите. 

Стриктни наблюдатели на случващото от САЩ ще бъдат играчи като Intel, Qualcomm, Google, Microsoft, но и много други. През последните месеци голяма част от американските гиганти лобираха Вашингтон да намали санкциите, включително за да не се допусне разцепване на технологичните стандарти на изток и на запад. 

Едно от основните предизвикателства пред Huawei е свързано със собствената ѝ алтернативна операционна система Harmony OS. Инженерите и разработчиците внезапно ускориха дейността си по нея, след като компанията бе вкарана в „черния“ списък на САЩ, което на практика ѝ отряза опциите да ползва пълноценно Android. 

Само след няколко дни Huawei ще представи първия си смартфон без американския софтуер. Остава неясно как потребителите ще преодолеят липсата му и тази на някои услуги на Google. Към момента най-добре е да се заложи на нелицензираната версия на Android с отворен код, в която се включват приложения като Google Maps, YouTube, Gmail, а и позволява достъп до екосистемата на PlayStore. Въпросът е дали Huawei ще съумее да спечели потребителите за тази версия на Android. Ако да, това ще е далеч по-реалистична алтернатива, отколкото Harmony OS. 

Независимо от това Huawei вече потвърди огромни инвестиции в изграждането на собствената си операционна система. Според компанията пускането на алтернативна операционна система на Android и iOS би било полезно и за пазара като цяло, но и за собствения ѝ дългосрочен план за сигурност. 

В това се крие критичният момент за Huawei, Китай и САЩ. Ако компанията успее да извърви този път, тя ще насърчи и останалите да последват примера ѝ. А настоящото господство на САЩ на глобалния пазар на смартфони намалява бързо. Сегментът не е разклащан от десетилетие и ако това се случи, връщане назад няма да има. 

Краткосрочният риск е изцяло върху Huawei, чийто пазарен дял и влияе на смартфоните му може да се свият. В дългосрочен план обаче той е много по-голям за САЩ и може да настъпи момент, когато американската държава няма да може да ползва оръжия като „черния“ си списък, просто защото те ще са неефективни.  

Коментари: 0