Плочите ще изпреварят по продажби компактдисковете за първи път от 33 години

Цените им пък са нараснали с 490%

Плочите ще изпреварят по продажби компактдисковете за първи път от 33 години

Снимка: Pixabay

През изминалата седмица Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка (Recording Industry Association of America - RIAA) публикува своя доклад за полугодието. Той показа, че 80% от приходите на музикалната индустрия идват от стрийминг, но също така показа, че приходите от продажби на винилови плочи са на път да изпреварят тези на компактдисковете до края на годината, ако настоящите тенденции продължат.

Когато компакт-дискът беше представен през 1982 г., той беше обявее като технология, която ще измести грамофонните плочи. Но въпреки че широката общественост може да не е очаквала възобновяване на продажбите на винил, онези, които обръщат внимание през последните няколко години, вероятно не са изненадани.

Данните, предоставени на CNBC от eBay, показват, че продажбите на нов и употребяван винил постоянно се увеличават през последното десетилетие. Продажбите нараснаха с 55,8% от 2010 г. до 2011 г., а след това с 131,8% от 2011 г. до 2012 г. Освен това има увеличение на продажбите на нов винил от 18,5%  през 2017 г. спрямо 2016 г.

Въпреки че продажбите се покават, цените също растат. Според данни на eBay, нов винилов запис струва средно 4,80 долара през 2007 г., а през 2017 г. е достигнал до 28,40 долара, увеличение от над 490%.

В същото време приходите от продажби на компактдискове постоянно намаляват. В доклада за края на 2018 г. на RIAA се казва, че те са паднали с 34% до 698 милиона долара, като за първи път са натрупали по-малко от 1 милиард долара от 1986 г. насам.

Дан Оркин, директор на сайта за музика Reverb, който също продава записи чрез своя сайт Reverb LP, заяви, че тази промяна е частично отговор на стрийминг услугите.

„За някои стриймингът оскъпи музиката и ритуалът за закупуване и притежаване на запис е начин наистина да се ангажират с изпълнителите и тяхната работа“, казва Оркин.

Мара Куге, президент и основател на Superior Music Publishing, каза, че смяната е частично обусловена от естетиката. С други думи, плочите изглеждат по-готини от компакт дисковете.

Съществува и въпросът с качеството на звука и в това отношение много музикални фенове смятат, че винилът не е победен от нито един от форматите, които се появяват през последните 40 години.
Коментари: 0