Озоновата дупка най-малка от три десетилетия

Освен това тя се е изместила извън полюса

Озоновата дупка най-малка от три десетилетия

Снимка: Pixabay

Озоновата дупка над Антарктида тази година може да бъде една от най-малките, наблюдавани за три десетилетия, твърдят учени.

Наблюденията на атмосферата показват, че тя не се е отворила през 2019 г., както обикновено.

Службата за мониторинг на атмосферата Коперник в ЕС (CAMS) казва, че в момента тя е доста под половината от зоната, която обикновено се наблюдава в средата на септември.

Дупката също е извън центъра и далеч от полюса, допълва агенцията на ЕС, цитирана от Би Би Си.

Експертите на CAMS, които са базирани в Рединг, Великобритания, планират спад в областта на изтъняването през следващите дни.

Озонът е молекула, която е съставена от три кислородни атома. Той е отговорен за филтрирането на вредното ултравиолетово лъчение от Слънцето.

Газът непрекъснато се добива и унищожава в стратосферата, на около 20-30 км над Земята.

В незамърсена атмосфера този цикъл на производство и разлагане е в равновесие. Но химикалите, съдържащи хлор и бром, освободени от човешката дейност, са уравновесили процеса, което води до загуба на озон, която е най-голяма в Антарктида през пролетта - септември/октомври.

Монреалският протокол, подписан от правителствата през 1987 г., се стреми да възстанови ситуацията, като забрани производството и използването на най-вредните химикали.

През изминалата седмица зоната на дълбоко изтъняване покрива малко над 5 милиона кв. км. По същото време миналата година тя е била над 20 милиона кв. км, въпреки че през 2017 г. е била малко над 10 милиона кв. км.Озоновата дупка (в тъмно син цвят) е по-малка и не над полюса - снимка CAMS/COPERNICUS/ECMWF
Коментари: 0