Huawei отчете рекорден спад на приходите

Китайският телекомуникационен гигант губи най-много от потребителската електроника, основно при смартфоните

Huawei отчете рекорден спад на приходите

Снимка: Unsplash

468 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Китайският телекомуникационен гигант Huawei Technologies отчете най-големия спад на приходите си през първата половина на 2021 г. Санкциите на САЩ го накараха да продаде част от доминиращия си бизнес с мобилни телефони, още преди новите области на растеж да са узрели напълно, пише Reuters.

Компанията е генерирала приходи от 320.4 млрд. юана (49.56 млрд. долара), се казва в съобщението на компанията от днес.

Най-големият спад дойде от потребителската бизнес група на Huawei, която включва и смартфоните. Там приходите спаднаха с 47% до 135.7 млрд. юана.

Телекомуникационният гигант постигна ръст на нетната печалба от 9.8%, до голяма степен поради подобренията в ефективността, каза говорител на компанията.

През 2019 г. бившият президент на САЩ Доналд Тръмп постави Huawei в черен списък за износ и ѝ забрани достъпа до критични технологии от американски произход. Това се отрази на способността ѝ да проектира свои собствени чипове и да купува компоненти от външни доставчици.

Санкциите попречиха на бизнеса с телефони на Huawei, която през второто тримесечие на тази година отпада от първите пет най-големи доставчици в Китай. Това се случва за първи път от повече от седем години.

Компанията е доставила 6.4 милиона телефона за този период, според консултантската компания Canalys. Това се сравнява с 27.4 милиона бройки, доставени в Китай през второто тримесечие на 2020 г., като тук не се включват доставките на бюджетни телефони Honor. Huawei продаде марката през ноември.

Потребителският бизнес донесе над половината от приходите на компанията през 2019 г.

Продажбите през първото полугодие от бизнеса с телекомуникационно оборудване на Huawei са паднали с 14%, което според говорител на компанията се дължи частично на забавянето на разпространението на 5G в Китай.

Huawei се опитва да се насочи към софтуерните и бизнес области, които не са изложени на риск от натиска на САЩ, според вътрешна бележка на основателя и главен изпълнителен директор Рен Женгфей, видяна от Reuters през май.

Нашата цел е да оцелеем и да го направим устойчиво“, каза Ерик Сю, ротационен председател на Huawei в изявление към резултатите. „Ние сме си поставили стратегическите цели за следващите пет години.“

Компанията започна да пуска своята операционна система Harmony през юни, което означава, че вече не зависи изцяло от платформата Android на Google.

Санкциите на САЩ забраниха на Google да предоставя техническа поддръжка на новите модели телефони на Huawei.

Приходите през първото полугодие от бизнес групата на Huawei нараснаха с 18% до 42.9 милиарда юана, тъй като епидемията от COVID-19 стимулира търсенето на индустрията за свързаност с ИКТ, каза говорител.

Huawei също отбелязва силен ръст при бизнеса си с облачни услуги, повече от удвояване спрямо размера през първото тримесечие, за да вземе 20% пазарен дял в Китай, според Canalys.

Подкрепи Economic.bg