Румен Радев призова парламента бързо да актуализира бюджета

Президентът поздрави здравния министър д-р Стойчо Кацаров за изготвения подробен план и ясните мерки при нова COVID вълна

Румен Радев призова парламента бързо да актуализира бюджета

Снимка: БТА

628 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Парламентът да свърши своята работа и да актуализира бюджета, призова държавният глава Румен Радев на работна среща със служебния кабинет. Държавният глава събра премиерът и министрите на „Дондуков“ 2, за да обсъдят заедно състоянието и тенденциите при развитие на пандемията от коронавирус в страната.

„Какво ще последва, ако не се актуализира бюджетът? Това трябва да го знаят българските граждани“, каза Румен Радев. Той бе категоричен, че целта на срещата не е да се дискутира евентуален локдаун, а за да може обществото да знае как правителството управлява кризата и какви ще са бъдещите мерки мерките.

Случаите растат и специалистите казват, че сме на прага на нова вълна от COVID-19", посочи Радев, който разкритикува предходното управление за „хаоса с мерките“, „липсата на план“ и използване на НОЩ като „параван за политически цели“.

Държавният глава поздрави здравния министър д-р Стойчо Кацаров, че ръководеното от него ведомство е изготвило подробен план, в който има ясни мерки за това как да се разгърне здравната система, за да се минимизират последиците от епидемията. Радев поиска от Кацаров и лични гаранции за осигуряване на спокойствие в работата на медиците.

„България е на трето място в ЕС по смъртност и на осмо място в света. Това е много тревожно състояния“, категоричен бе президентът, допълвайки: „Целта не е да затваряме бизнеса и да затваряме държавата“.

„Трябва да бъдем подготвени при нова вълна, без всяване на паника“, обърна се още Радев към министрите от кабинета.

При нова вълна всеки български гражданин трябва да може да намери в аптеките лекарствата си и да стигне до здравно заведение бързо чрез спешна помощ и да бъде настанен в него при необходимост", каза още държавният глава.

Той заяви, че ще очаква от Кацаров да каже как ще се стимулират и гарантира заплащането на труда на медиците, които са най-важното.

Президентът обърна внимание и на няколко други актуални теми. „Има криза с пожарите. На вратата чука и евентуална политическа криза и евентуална мигрантска криза“, посочи той и предупреди, че фронтът на големия горски пожар в Република Северна Македония вече е само на 4 километра от българската граница. Според Радев не трябва да има упреци, че в югозападната ни съседка са били изпратени български огнеборци.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg