Хванаха мозъка на атентатите в Брюксел

Фейсал Шефу е разпознат от очевидец

Хванаха мозъка на атентатите в Брюксел

Третият участник в терористичната атака на летище „Завентем“ в Брюксел е „идентифициран и арестуван“, съобщи ТАСС, като се позова на в. Le Soir. Предполага се, че той е лидер и работодател на терористите.

„В петък при проверка на автомобил пред сградата на Федералната прокуратура на Белгия е задържан човек на име Фейсал Шефу, разпознат като третия участник в извършването на атаката на летището в Брюксел на 22 март“, съобщава вестникът. „Той е идентифициран от таксиметровия шофьор, който е закарал престъпниците на летището“, добавя вестникът.

Според полицейски източници „има основание да се смята, че арестуваният Фейсал Шефу е мъжът в светли дрехи и шапка от снимките от охранителните камери на летището“.

По-рано полицията, чрез ДНК анализ, установи самоличността на двамата атентатори-самоубийци от летището – Брахим Бакрауи и Наджим Лашрауи, но човекът, който ги придружавал и напуснал сградата преди експлозията бе неизвестен до сега.

Вчера в медиите се появи информация, че третият заподозрян за кървавите атентати в Брюксел – мъжът в бяло от снимките на летище „Завентем“, може би е издирваният Мохамед Абрини. Според британското издание Express и телевизия RTL той е ключов съучастник на двамата братя Халид и Брахим Бакрауи и е заловен от белгийските власти.

Според чуждестранните медии именно Абрини е човекът, който белгийските сили на реда прострелват и задържат по-рано днес, като в мрежата се появиха видеа на ареста. Reuters твърди, че задържаният е имал куфарче, пълно с експлозиви.

Абрини е шофьорът на парижкия атентатор Салах Абдеслам, който наскоро беше арестуван. Той е заснет от камера на бензиностанция на магистралата Брюксел-Париж в деня преди атентатите на 13 ноември м.г., когато заговорниците са спрели там да заредят гориво.

Белгиецът от марокански произход се издирва от месеци, като за него се знае, че е приятел от детството с Абдеслам.

Коментари: 0