Хазната е пълна с пари, не пипаме дълга

На 19 април започваме да добиваме газ и нефт от Черно море, обяви премиерът Борисов

Хазната е пълна с пари, не пипаме дълга

Снимка: Стоян Йотов

688 ~ 2 мин. четене

„Правителството постигна ръст на икономиката, стабилни финанси, спад на безработица, хазната ни е пълна с пари, не пипаме дълга – не харчим парите". Това каза премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов по време на партиен форум в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че е имало под 1% усвояемост на европейски фондове, а сега достига почти 100%. „Всички тези пари са влезнали в българските общини, инфраструктура и бизнес. Построихме толкова неща. Навлякохме си големи врагове с това, което направихме през годините. Ако ги питаш – искат предсрочни избори. Това е изгодно само на ГЕРБ, но не е изгодно за държавата“, категоричен бе Борисов.

Той определи борбата с контрабандата като основен способ за създаване на могъщи врагове. „Следим вноса на захар, месо, сладкарски изделия, цигари, алкохол. Вижте какви данъци са плащали преди и какви сега“, обясни премиерът.

По думите му, за 2015 г. в страната има над 20 хил. поръчки. „Толкова поръчки се спряха. Защо сега? А кога? Като излязат на повърхността, тогава ги виждаме. И когато може да се направи по-добре, ги спираме. Министърът не ги прави обществените поръчки, има екип от 20-30 души, на които им се плаща специално за това. Това е политическа воля – да сме сгрешили и да се поправим, когато проблемът е изплувал на повърхността“, посочи Борисов.

Добиването на нефт и газ от Черно море е приоритет за страната ни. Това е диверсификация, това си е наше, това е богатство, обясни той. „Когато паднем от власт, първото нещо, което се прави, е да спрат проучванията на черноморското дъно в „Хан Аспарух“, „Терес“ и „Силистар“. На 19 април ще започнем да дупчим и да си добиваме газ и нефт. Румънците вече го правят. В Румъния внасят само 10% газ, а ние 100%. След 25 години демокрация България не само ще добива, но и ще изнася газ, ставаме конкурент“, подчерта премиерът.

Той бе категоричен, че да се поправят допуснати грешки е достойнство, а не слабост. „Ако се заинатим за нещо, то няма да стане. Подписахме интерконекторите с Гърция, с Турция. Има акт 16, пускаме двата компресора. До месец ще сложим най-добрите американски компресори и на гръцката граница. Нашите опоненти казват, че сме за диверсификация. Каква диверсификация ще направите с компресори, които бутат в едната посока. Близо 300 млн. струва и ние ще направим истинска диверсификация и още един източник. Още повече ще ни намразят. Всичко става, защото им бъркаме в икономическите и финансови отношения“, посочи Борисов.

„Ще можем ли да даваме над 200 млн. на Калфин да си прави социална политика, ако не са изработени от другите министри. За да дадем 20 млн. на спешната помощ, трябва и другите министри да са работили добре. Дали сме над 250 млн. на екологията, за да затворят програмите, 300 млн. национални средства и над 1,5 млрд. европейски пари са отишли за земеделие. Минахме 3% ръст на икономиката. Строят се заводи. В Стара Загора ще има завод, защото хората се убедиха, че в България има специалисти“, отбеляза министър-председателят.

Подкрепи Economic.bg