Hyundai отчете най-слабите си месечни продажби от десетилетие

Резултатите на компанията са първи сериозен индикатор за щети в по-голям мащаб

Hyundai отчете най-слабите си месечни продажби от десетилетие

Снимка: БТА

324 ~ 2 мин. четене
Hyundai Motor отчете най-ниските си месечни продажби в световен мащаб от цяло едно десетилетие насам. Причината за негативните данни за февруари е епидемията от коронавирус, която удари търсенето на автомобили, а резултатите на компанията подсказват за очакваните щети в по-голям мащаб в сектора. 

През февруари Hyundai е продала 275 044 автомобила, което е с 13% под пласираните 315 820 превозни средства година по-рано. За първи път компанията отчита по-ниски продажби от тези през февруари 2010 г. 

Hyundai, която стои и зад бранда Kia Motors, е автомобилен производител номер 5 в света. Компанията е първият голям играч, който обявява продажбите си за месец февруари. Китайските и американските конкуренти се очаква да направят това през идните седмици. 

Коронавирусът, който тръгна от Китай и според официалните статистики е отнел живота на близо 3000 души, удари финансовите пазари, докато инвеститорите и политиците се подготвят за щети върху световния растеж.  

Южна Корея е сред най-засегнатите страни, след Китай, от коронавируса. Хиляди компании, като Hyundai и Samsung са пряко потърпевши от епидемията. 

Положението в Южна Корея вече е по-критично отколкото в Китай, отбелязва корейският анализатор Ким Джин-уо. Той обяснява още, че забавянето на потреблението означава, че и продажбите на автомобили със сигурност ще бъдат засегнати през първото тримесечие. „Въздействието се очаква да продължи поне в началото на второто тримесечие“, смята експертът. 

Hyundai бе първият голям автомобилен играч, който алармира, че производството му страда поради недостиг на части от Китай. И докато компанията постепенно възстановява мощностите си, заплахите, свързани с коронавируса, остават. Само преди седмица работник във фабриката в Улсан, за който бе доказано, че е заразен с болестта, стана причина за затварянето на базата там. 

Заводът, в който се произвеждат някои от най-популярните модели автомобили на марката, възобнови работата си в понеделник, заяви говорител на Hyundai. 

Случаите с коронавирус в Южна Корея са концентрирани в четвъртия по големина град Тегу и провинция Северен Кьонсанг, където живеят около 20% от доставчиците на авточасти в страната, показват данните на статистиката в Корея.

Коментари: 0