Hyundai пуска автомобил със слънчеви панели на покрива

Те могат да зареждат, докато колата се движи

Hyundai пуска автомобил със слънчеви панели на покрива

Снимка: Hyundai

5582 ~ 1 мин. четене
Hyundai Motor показа първия си автомобил със слънчева система за зареждане на покрива. Компанията заяви, че технологията ще бъде използвана в най-новата версия на нейната Sonata Hybrid и след това ще бъде представена на други превозни средства през следващите години.

Идеята е слънчевият покрив да поддържа енергийния източник на автомобила, да повиши ефективността на горивото и да намали емисиите на въглероден диоксид, заяви Hyundai. Силиконовите слънчеви панели са прикрепени към покрива на автомобила и могат да зареждат, докато автомобилът се движи.

Hyundai добави, че 30% до 60% от акумулатора на автомобила може да се зарежда с помощта на слънчевата технология. С шест часа зареждане на ден превозното средство може да увеличи разстоянията за пътуване с 1300 километра годишно.

Автомобилът се продава в Южна Корея и ще бъде пуснат на пазара в Северна Америка, въпреки че в момента няма планове да се предлага в Европа.

Идеята за прикачване на слънчеви панели към превозните средства не е нова и не се ограничава само до наземни видове транспорт.

През август 2018 г. безпилотен самолет със слънчева енергия на европейския аерокосмически гигант Airbus завърши тестовия си полет с продължителност 25 дни, 23 часа и 57 минути. През 2016 г. Solar Impulse 2, пилотиран самолет, задвижван от слънцето, успя да обиколи земното кълбо, без да използва гориво. Пътуването беше завършено в 17 отделни етапа.
Подкрепи Economic.bg