И Гърция се готви да приеме „Турски поток”

ITGI Poseidon иска да развие газопровода като независима система, която да преминава от турско-гръцката граница

И Гърция се готви да приеме „Турски поток”
2597 ~ 2 мин. четене

Проектната компания между гръцката DEPA и италианската Edison ITGI Poseidon вече е подала заявление за лицензиране на проекта „Турски поток” в гръцкия енергиен регулатор RAE. Това съобщава гръцкото издание Energypress, позовавайки се на свои източници.

Проектът Poseidon беше за изграждане на газов интерконектор, който трябваше да минава през Турция и Гърция до Италия, но беше спрян преди години и забравен задълго. В началото на юни тази година генералният директор на "Газпром експорт" Елена Бурмистрова коментира, че руското дружество разглежда съживяването на проекта като продължение на "Турски поток". 

Гръцко-италианското дружеството иска да развие газопровода като независима система, която да преминава от турско-гръцката граница, на север през територията на Гърция до Адриатическо море към Италия.

Изданието пише, че руският гигант „Газпром” е решил да подкрепи този план като допълнителен маршрут за доставки на природен газ за Европа.

Като следващата стъпка ITGI Poseidon планира да проведе пазарен тест, в който „Газпром” ще трябва да запази капацитет, който да направи тръбопровода устойчив.

Преди три години гръцкото разширение на „Турски поток” представляваше ключова част от усилията на новоизбраната лява партия Сириза да установи по-тесни енергийни връзки с Русия и да се противопостави на задълженията на ЕС. Оттогава стана ясно, че проектът може да бъде разработен само в рамките на нормативната уредба на ЕС за независими газови системи и термини, включени в Третия енергиен пакет на ЕС.

Затова, подобно на проекта TAP, удължаването на „Турски поток” ще се развива като независима система за природен газ без никакви връзки с националната мрежа във всяка точка.

Изданието пише, че големият въпрос на този етап е дали „Газпром” ще избере гръцка или българска територия за продължаването на газопровода, чиято първа тръба е планирано да доставя руски природен газ за турския пазар.

От своя страна Русия също търси гаранции от Брюксел, преди да стигне до решения за разширяване на „Турски поток”.

На газова конференция в Гърция преди дни бъдещето на „Турски поток” беше сред най-обсъжданите теми от експертите. По тяхно мнение съществуващият газопровод, свързващ Турция и Гърция, е с капацитет от 6 млрд. куб. м, но първоначалният капацитет трябваше да бъде 10 млрд. куб. м, така че има капацитет на съществуващия тръбопровод. И според енергийните специалисти този капацитет може да се използва.

Преди дни ви съобщихме, че държавната „Булгартрансгаз“ се готви за свързване с „Южен поток”, обявявайки обществена поръчка за избор на компания, която да проектира, изгради и въведе в експлоатация преносен газопровод от българо-турската граница до станция „Странджа“ и да го свърже с транзитните газопроводи.

От обявяването на търга стана ясно, че изпълнението на поръчката зависи от това накъде ще тръгне втората тръба на „Турски поток” и ако тя е към България,тогава ще има необходимите предпоставки за изграждане на обекта.

Енергийни експерти коментираха пред Economic, че обществената поръчка се прави, защото се опитваме да убедим руснаците „Турски поток” да мине през страната ни. „Затова се прави и feasibility study за „Български поток” по стария маршрут на „Южен поток”, добавят специалистите.

Подкрепи Economic.bg