Градовете, които водят в иновациите

Вижте Топ 30 на големите мегаполиси, които най-добре управляват дигиталната промяна

Градовете, които водят в иновациите

Сан Франциско

Снимка: Pixabay

692 ~ 2 мин. четене

Комбинирайте бързия темп на технологичната промяна и на глобалната икономика и е очевидно, че нашите градове се трансформират с безпрецедентно темпо.

Но докато тези промени могат дабъдат открити в почти всяка урбанизирана среда, не всеки град успява да ги управлява добре. Във все по-дигитална и глобална икономика, градовете трябва да могат да привличат таланти от висок клас, да стимулират иновациите и да запазят конкурентоспособността си - и ако не успеят да направят това, то може да има тежки последици, пише „Бизнесинсайдър”.

Кои градове са готови да се адаптират и кои ще изостанат?

Отговор на този въпрос дава графиката на Visual Capitalist, която използва данни от City Momentum Index 2018 в доклад, изготвен от JLL.

Индексът се опитва да идентифицира градовете, които са в челните редици на иновационната икономика, като разглежда ключови фактори като броя на технологичните фирми, образованието, околната среда, прозрачността, инфраструктурата и международните патенти.

"Чрез инвестиране и използване на силните им страни в технологиите, физическата и цифровата свързаност, качеството на живот и устойчивостта [тези градове] се очертава да запазят своите резултати в бъдещето в този нов конкурентен пейзаж".

Докладът идентифицира 30-те най-големи града с потенциал за дългосрочен успех.

Лидер е Сан Франциско, а сред него се нарежда Силициевата долина, която включва редица по-малки градчета. Номер 3 е Ню Йорк. Топ 5 се оформя от Лондон и Бостън. В подреждането от номер 6 до номер 10 са Лос Анджелис, Париж, Амстердам, Торонто и Сан Диего.

Съединените щати се представляват от 12 града, докато европейският континент има 10 участници. Междувременно Канада и Австралия са дом на пет града в списъка.

Интересното е, че няма градове от Китай, Латинска Америка, Африка или Близкия изток в първия списък.

Докладът засяга и динамично развиващите се градове в краткосрочен план, които JLL определя като най-бързо развиващите се градски икономики и пазари на недвижими имоти.

Този списък се изключва почти взаимно с по-горния, главно поради експлозивния растеж, който се случва точно в китайските градове, както и в Индия и Азиатско-тихоокеанския регион.

Вижте кои градове са в Топ 10 на втория списък:

Начело е индийският Хайдерабад, следван от друг индийски технологичен център – Бангалор, и Хо Ши Мин във Виетнам. Топ 5 се допълва от индийските Пуна и Калкута. От номер 6 до номер 10 са Ханой (Виетнам), Нанджин (Китай), Делхи (Индия), Хънджоу (Китай) и Сиан (Китай).

Общо във втория списък – Топ 30 на градовете с краткосрочен потенциал, има 11 китайски, 7 индийски и само един, разположен в Западното полукълбо (Сиатъл).

Подкрепи Economic.bg