И Лондон предприе паническо намаление на основната лихва

Централната банка намали ставката с 0.5%, като това е първата извънредна стъпка след референдума за Brexit през 2016 г.

И Лондон предприе паническо намаление на основната лихва

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни

Снимка: БТА

4079 ~ 1 мин. четене

Централната банка на Великобритания (Bank of England) взе неочаквано решение да намали основния лихвен проценти с 50 базисни пункта до 0.25%. Като причина е изтъкната епидемията от коронавируса, която със сигурност ще удари британската икономика.

„Въпреки че степента на икономическия шок от Covid-19 все още е много несигурна, активността вероятно ще намалее съществено в Обединеното кралство през следващите месеци“, заяви BoE  в свое изявление, цитирано от Reuters.

Съкращението е първото, извършено извън нормалния график на централната банка след финансовата криза през 2008 г., и връща лихвения процент до рекордно ниското ниво, което беше постигнато след референдума за Brexit през 2016 г.

След решението паундът потъна с повече от половин цент спрямо щатския долар.

Миналата седмица Федералният резерв на САЩ и централната банка на Канада понижиха лихвите, а Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква да предприеме такива действия в четвъртък.

BoE не обяви нови количествени облекчения, но намали антицикличния капиталов буфер на банките от 1 до 0% и стартира нова схема за подкрепа на кредитирането на малкия бизнес.

„Временните, но значителни прекъсвания на веригите за доставка и по-слабата активност могат да са предизвикателство за паричните потоци и да увеличат търсенето на краткосрочни кредити от домакинствата и за оборотен капитал от компаниите“, казаха от централната банка.

Коментари: 0