И САЩ обмислят „коронаоблигации“

Икономическият съветник на Тръмп Лари Къдлоу подкрепя идеята

И САЩ обмислят „коронаоблигации“

Снимка: БТА

1128 ~ 1 мин. четене

Съветниците на Белия дом обсъждат възможността за емитиране на корона облигации, каза в понеделник икономическият съветник на президента Доналд Тръмп Лари Къдлоу, съобщава Ройтерс.

Той заяви, че е време да се емитират облигации, за да се съберат пари за усилия за отстраняване на коронавирус и „военни облигации“ са чудесна идея.

"Просто разглеждаме идеята... нека видим накъде води", каза той пред репортери в Белия дом.

Къдлоу коментира идеята по-рано в интервю за CNBC.

"Това би било дългосрочна инвестиция в бъдещето на американското здраве, безопасност и икономика", каза Къдлоу пред CNBC. „От моя гледна точка, техническите съображения настрана, мисля, че концепцията е напълно правилна.“

Къдлоу също каза, че не смята, че Федералният резерв е приключил с усилията си да помогне за смекчаване на въздействието на коронавируса.

Попитан дали има дискусии относно план за справяне за предприятия, които не са с инвестиционен клас, но имат повече от 500 служители, той каза пред CNBC: „Хората ни се обаждат и изпращат имейли и т.н. Знам, че финансовият министър Мнучин ги разглежда много внимателно".

Припомняме, че и някои държави поискаха ЕС да пусне общи корона облигации, като с дълга се финансира възстановяването на икономиката на еврозоната, но идеята не среща подкрепата на всички държави-членки. Срещу нея са водещи държави като Германия и Холандия.

Подкрепи Economic.bg