И търсачката Bing е блокирана в Китай

Тя беше единствената голяма западна услуга, достъпна досега

И търсачката Bing е блокирана в Китай
Търсачката Bing на Microsoft Corp. е блокирана в Китай, съобщиха от компанията, което я прави поредната чуждестранна технологична услуга, спряна в страната, съобщава Ройтерс.

"Потвърдихме, че Bing в момента е недостъпна в Китай и сме ангажирани да определим следващите стъпки", се казва в изявлението на компанията.

Това е втори крах за американския технологичен гигант в Китай от ноември 2017 г. насам, когато неговата услуга за телефонни разговори и изпращане на съобщения по интернет Skype беше изтеглена от магазините за приложения на Apple и Android.

Търсене в уебсайта на Bing China (cn.bing.com) от континентален Китай насочва потребителя към страница, на която се казва, че не може да се достигне до сървъра.

Financial Times, цитирайки свой източник, съобщи в сряда, че голямата държавна телекомуникационна компания China Unicom е потвърдила правителствената заповед да блокира търсачката.

Bing е единствената голяма чуждестранна търсачка, достъпна от т.нар. Велика китайска защитна стена (Great Firewall). Microsoft цензурира резултатите от търсенето по чувствителни теми в съответствие с правителствената политика.

Microsoft също така има партньорство с китайския доставчик на данни 21Vianet, който предлага нейните продукти Azure и Office 365 на клиенти в страната.

Платформата за търсене на Google е блокирана в Китай от 2010 г. Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай заяви по-рано през декември, че няма "никакви планове" за възобновяване на търсачката в Китай, въпреки че продължава да проучва идеята. Компанията беше атакувана в САЩ поради информации, че планира да пусне цензурирана версия в Китай.

В изявление от сряда китайските власти за регулиране на киберпространството заявиха, че са изтрили повече от 7 милиона онлайн информации и 9 382 мобилни приложения. Регулаторът също така критикува новинарското приложение на технологичната компания Tencent за разпространение на „вулгарна информация“.
Коментари: 0