И Турция въведе ответни мита за САЩ

Те засягат стоки като въглища и автомобили

И Турция въведе ответни мита за САЩ
Турция стана поредната страна, която наложи ответни вносни мита за стоки от САЩ, след като президентът Доналд Тръмп въведе по-рано високи тарифи върху стоманата и алуминия.

Министерството на икономиката на Анкара обяви в четвъртък, че е наложило мита на стойност 267 млн. долара за американски стоки, насочени към стоки като въглища, хартия, орехи, тютюн, ориз, уиски и автомобили.

Този ход идва, след като преговорите със Съединените щати не успяха да постигнат значителен напредък, според министерството.

"Турция е ангажирана с активни, стабилни и реципрочни търговски отношения със САЩ - но с разбирането, че справедливостта не може да бъде едностранчива", каза в изявление министърът на икономиката Нихат Зейбекчи. "Ние не можем и няма да позволим Турция да бъде погрешно обвинявана за американските икономически предизвикателства".

Съединените щати въведоха 25% тарифи върху вноса на стомана и 10% тарифи върху вноса на алуминий през март. Изключенията първоначално бяха обявени за съюзниците като Европейския съюз, Канада и Мексико, но администрацията на Тръмп ги отмени в началото на месеца. Турция не получи изключение.

Европейският съюз, Канада и Мексико обявиха също ответни такси срещу Съединените щати.

Китай наложи тарифи на стойност 3 милиарда долара на американски продукти в началото на април в отговор на мерките за стомана и алуминий. Индия също въведе ответни мита.

Турция е осмият по големина износител на стомана в света, според доклад, изготвен през март от Министерството на търговията. Съединените щати бяха най-големият пазар за турска стомана през 2017 г.
Коментари: 0