Петролът започна да поевтинява

Досега цената на бенчмарковия сорт \"Брент\" е паднала с 1.45%

Петролът започна да поевтинява

Петролна рафинерия в Сирия

Снимка: БТА

1068 ~ 1 мин. четене
Цената на петрола започна да пада, тъй като държаните от Организацията на страните износителки на петрол (OPEC) са все по-близо до споразумение за увеличаване на добива.

До 11:10 ч. българско време бенчмарковият сорт „Брент” поевтиня с 1.45% до 73.64 долара за барел. Миналия месец цената на нефта поскъпна до ниво, невиждано от три години и половина, но след това започна да поевтинява постепенно. Подобна е ситуацията и при американският лек суров петрол (WTI), който днес поевтиня с 1% до 65 долара за барел.

Причината е, че Саудитска Арабия, която е на практика лидерът в OPEC, обяви намерения да увеличи добива на нефт, за да стабилизира цената му. Такава готовност изрази и Русия, която не е член на картела, но участва в пакта ОПЕК+, който административно ограничи производството на суровината от началото на 2017 г., за да вдигне цените на световните пазари.

Утре OPEC ще проведе своята редовна полугодишна среща във Виена и очакванията са за споразумение за по-голям добив. Освен това прогнозите са, че споразумението ще бъде подкрепено и от държави, които не са в OPEC, включително Русия. Иран се очакваше да се противопостави на увеличение на квотите за добив на петрол, но сега близкоизточната страна дава сигнал, че може да се съгласи на малко повишение.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg