Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн роди първото си дете

Тя ще бъде в майчинство 6 месеца, през което време функциите й ще поеме заместник-министър председателят Уинстън Питърс

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн роди първото си дете
Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн роди първото си дете, момиче, в четвъртък. Новината съобщи самата тя в профила си в Инстаграм.

37-годишната Ардърн, която стана най-младият премиер на Нова Зеландия, пое властта миналата година след коалиционно обединение и неубедителни изборни резултати и сега става първата жена в историята на страната, която роди по време на мандата си, съобщава Ройтерс.Заместник министър-председателят Уинстън Питърс встъпи в ролята на действащ премиер и ще управлява страната за следващите шест седмици, докато Ардърн е в отпуск по майчинство, съгласно споразумение, публикувано по-рано.

Ардърн роди в болницата в Окланд, най-голямата обществена болница в страната, а заедно с нея по време на раждането е бил и нейния партньор, телевизионният водещ Кларк Гейфорд.
Ардърн е един от малкото лидери на изборна длъжност, които да заемат поста, докато са бременни. Беназир Бхуто роди, докато беше министър-председател на Пакистан през 1990 г.

Обществеността в Нова Зеландия подкрепя популярния си премиер. Страната отдавна има репутация на прогресивна. Тя е първата страна, която дава на жените правото да гласуват през 1893 г., а Ардърн е третата жена премиер на Нова Зеландия.

Ардърн разбрала за бременността си на 13 октомври м.г., само шест дни преди да бъде номинирана за министър-председател, когато Уинстън Питърс, лидер на Първата партия на Нова Зеландия, съобщи, че влиза в коалиция с нейната Партия на труда след преговори.

Питърс е колоритен политически ветеран, който за първи път влезе в парламента през 1978 г. и е заемал висши позиции както в лявоцентристките, така и в дясноцентристките национални правителства.
Коментари: 0