И в земеделието ще се сменя моделът

Партиите на промяната искат да се прекратят политическите назначения и да се премахне действащият сега феодален принцип

И в земеделието ще се сменя моделът

Снимка: БТА

10099 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Преговори за кабинет

Смяна на модела на управлението в земеделието, което вече да се разглежда като част от цялата система от сектори – околната среда, регионалното развитие, демографското развитие и образованието. Агенцията по горите да се отдели от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), а в бъдеще да стане част от ново министерство на природните ресурси. Това бяха само част от предложенията, направени от т.нар. партии на промяната по време на дебата за сектор "Земеделие", който е част от коалиционните преговори, инициирани от "Продължаваме промяната".

Изпълнителният директор на Агенцията по горите Александър Дунчев, който бе избран за депутат от "Продължаваме промяната", каза, че има 95% припокриване между политиките на партиите. Според него Агенцията трябва да е самостоятелен орган, а в бъдеще да стане част от Министерство по климатичните промени с ресорен вицепремиер.

Трябва да възстановим единството и независимостта на горската система – или в отделно министерство на горите, или като отделна държавна агенция по горите към Министерски съвет. Ще имаме, надявам се, и ресорен министър по климата. В бъдеще горите трябва да се възприемат и като част от природното наследство на страната.

Голяма част от назначенията в горите се правят по политическа линия, като отзад стърчи ръката на ДПС и в по-малка степен на ГЕРБ, обясни депутатът на "Продължаваме промяната".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков поиска борба с политическите инвеститори в земеделието.

На тези сесии се чудя какво сме правили всички ние последните 30 години. Големият проблем, който видяхме в служебния кабинет - ние сме единственото място в света, където Министерството на финансите няма достъп до евросубсидиите за земеделието. Ресорното министерство е капсулирано. Този контрол трябва да се възстанови", каза Петков.

По време на разговорите Спас Тодоров от БСП представи четири точки, които са изпълними в сектор „Земеделие“: Национална стратегия за горския сектор; Актуализиране на закона за горите, за лова и опазване на дивеча и Наредба 18 за инвентаризация и планиране на горските територии; Необходимост от оптимизиране дейността на държавните горски предприятия; Провеждане на национална горска инвентаризация.

По време на преговорите Тома Белев от "Демократична България" изтъкна, че горите се управляват под икономически и политически натиск. Според него е необходимо създаване на отделно ведомство за горите, което да е със статут на Държавна агенция, а не на Изпълнителна, както е сега, която да може да формира политики. Да се изготви план за поетапно извеждане на търговията с дървесина от държавните гори и ясни правила за стопанисването на тази дървесина в обособени и контролирани складове.

Белев предложи средносрочни мерки за горския сектор като: извършване на национална горска инвентаризация, спиране на заменките, създаване на публични дигитални карти на горите, промени в Закона за лова, укрепване и институционализиране на зоополицията. Белев настоя още да заработи и Консултативният съвет, като ключов орган на Националната програма за преодоляване на популацията на бездомните кучета и котки.

Най-сериозният проблем в родното земеделие е използването и арендуването на земеделски земи, обясни Албена Симеонова от "Демократична България".

80% от директните плащания отиват в по-малко от 2% от ползвателите на земи у нас. Трябва да се обърне сериозно внимание в програмата за развитие на селските райони за таваните на плащания. В страни като Германия и Холандия плащанията са между 60 и 100 хил. евро, а у нас би могъл да се използва таванът на плащанията, който е 100 хил. евро“, каза Симеонова.

От БСП обявиха, че при приоритетите им за земеделието има 80% съвпадение с "Демократична България" и "Има такъв народ". Нашата основна задача е да сменим модела на управлението в земеделието. Създаденият модел през последните 15 години беше всичко да бъде парцелирано на феодален принцип, а не да бъде подчинено на общ стратегически план“, категорични са от БСП.

Сред предложенията на "Има такъв народ" за развитието на земеделския сектор е обособяването на средна класа земеделски производители. „Мярката е свързана с повишаване на конкурентоспособността на земеделските производители, като идеята е малките да станат средни“, каза Пламен Абровски. Секторите плодове и зеленчуци, както и животновъдството, трябва да бъдат извадени от сивия сектор. Политиката на качеството също да се засили.

От ИТН предлагат да се създаде специализирано звено в земеделското министерство, което да подпомага намирането на пазари. Браншовите организации да бъдат обособени като единен партньор на изпълнителната власт. Абровски настоя за подобряване на ветеринарното обслужване и безопасността на храните. Той предложи и спешни мерки за сектора на лозарството и винопроизводството.

Подкрепи Economic.bg