IBM инвестира 3 млрд. в \"Internet of things\"

Компанията предвижда годишни приходи в размер на 40 млрд. долара от \"облачни услуги\" и сигурност до 2018 г.

IBM инвестира 3 млрд. в \
220 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Технологичната компания IBM планира да инвестира 3 млрд. долара в ново подразделение, което ще се занимава с така наречената „Интернет на нещата“ (Internet of things). Платформата представлява концепция за непрекъсната свързаност в световната мрежа не само на компютърните устройства, но и на домакински уреди, системи за контрол и наблюдение и много други.

Целта на IBM е да капитализира нарастващото търсене на все повече подобни иновативни услуги и информация, предава Reuters. Според очакванията на компанията, до 2018 г. от такъв тип иновации (т.нар. облачни услуги) ще може да генерира приходи от приблизително 45 млрд. долара.

Тази амбициозна цел, която беше определена от ръководителите на IBM по време на годишното общо събрание на инвеститорите в Ню Йорк, е поредната стъпка за технологичния гигант към нововъзникващите бизнеси с високи маржове на печалба, отдалечавайки компанията от предишните ѝ крепости в хардуерния и сървърния бизнес. 

Компютърната компания ще разработи отворена облачна платформа, на която компаниите ще могат да пускат собствени приложения. В момента германският доставчик Continental разработва заедно с IBM платформа за автомобилно свързване. Производителят на двигатели и турбини Pratt & Whitney разчита на инфраструктурата на IBM, за да се следи за състоянието на повече от 4000 свързани една с друга турбини.

Според Fortune, намерението на IBM e да си партнира с метеорологичната компания Weather Cо. Очаква се IBM да подкрепят услугите на компанията и заедно със собствения набор от аналитични инструменти да се предлагат услуги на различни видове потребители и бизнеси.

Такива компании могат да бъдат например застрахователните. Чрез подобни услуги ще могат да изпращат съобщения на своите клиенти да паркират автомобилите си на по-безопасно място, защото са информирани от IBM, че предстои градушка.

Коментари: 0