Илон Мъск може да стане най-богатият човек на земята до 10 г.

Но преди това трябва да направи редица постижения

Илон Мъск може да стане най-богатият човек на земята до 10 г.

Снимка: Wikipedia

Илон Мъск може да се превърне в един от най-богатите хора в света в следващото десетилетие. Но, има едно голямо но в тази хипотеза.

Акционерите на Tesla са одобрили в сряда нов план за възнаграждение на главния изпълнителен директор на компанията, но пакетът от стимули ще бъде изплатен само ако се изпълнят редица условия, касаещи финансовото представяне на компанията, съобщава CNN.

Пакетът предвижда постигането на важни цели от тази година до януари 2028 г., като една от тях е пазарната стойност на компанията да нарасне до 650 млрд. долара. Или 12 пъти повече, отколкото е сега. В момента пазарната капитализация на Tesla е 54 млрд. долара.

В момента делът на Мъск в компанията е оценен на 12 млрд. долара. Това не значи, че този дял автоматично ще нарасне 12 пъти, ако и капитализацията на фирмата нарасне с толкова до 10 години. 

Но дори акциите му да нараснат 10 пъти, това прави 120 млрд. долара лично състояние, и то само от Tesla.

Мъск притежава и други активи, като Space X, например.

Допълнително пакетът с бонуси предвижда при постигане на заложените цели той да получи и допълнително възнаграждение под формата на акции на Tesla.

Така състоянието му може да надмине това на най-богатия в момента човек на планетата - основателя и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, чието богатство в момента се оценява на 132 млрд. долара.

Ако, разбира се, до тогава Безос не е още по-богат, или пък се появи нов най-богат човек. 

Подобни сметки, и то за 10 години напред, са напълно хипотетични, разбира се, но на теория дават възможност да видим Мъск начело на списъка с милиардерите.
Коментари: 0