Има причина за хакерските атаки срещу сайтове на държавни институции

Хаосът в \"Арена Армеец\" се дължи на нормите в законодателството

Има причина за хакерските атаки срещу сайтове на държавни институции
3644 ~ 2 мин. четене

Хакерските атаки и хаоса в „Арена Армеец“ имат конкретна причина, зави вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаряше и за координацията на изборите от страна на правителството.

Според него службите и институциите са успели да си свършат работата, така, че хакерските атаки на втория тур са били удържани. Вицепремиерът смята, че писмото от БНБ по средата между първия и втория тур, в което пишеше,че няма да могат да отпечата бюлетините, е по-скоро презастраховане, отколкото опит за саботиране на изборите.

Личната ми оценка за хаоса на първия тур в София е, че половината от дефекта се дължи на нормите в законодателството. Останалата половина е на недостатъчно добра организация, коментира Дончев.

Вицепремиерът заяви, че това са най-скъпите избори, провеждани досега у нас - те са стрували близо 50 милиона лева. Това се дължи отчасти на Изборния кодекс, който задължава да се проведе избор и в малки населени места и за районни кметове.

„Когато народните представители започнат да мислят и това е хубаво да се случи скоро, следващите седмици и месеци, за промени в Изборния кодекс една от препоръките, които бих направил е те да предвидят този процес /бел.ред изборния/ да има ясен лидер. С адекватни механизми, който да кара цялата система да работи като едно цяло“, заяви Томислав Дончев.

Според него този лидер на изборния процес трябва да е извън изпълнителната власт. Вицепремиерът коментира, че преференциите не бива да бъдат премахвани, заради това, че част от членовете на секционни избирателни комисии не могат да обработват добре изборните книжа.

Като политически резултат местните избори определено водят до препотвърждаване на коалицията, която имаме в момента, подчерта вицепремиерът.

Подкрепи Economic.bg