IMAX планира да превземе кино салоните в Саудитска Арабия

Тази седмица властите свалиха 35-годишната забрана за кината в страната

IMAX планира да превземе кино салоните в Саудитска Арабия

Снимка: Pixabay

528 ~ 1 мин. четене
IMAX има амбицията да осъществи мащабно навлизане в Саудитска Арабия, след като консервативната страна официално разреши кината след 35-годишната забрана. Целта на профилираната технологична компания е да поеме управлението на до 20 салона в следващите три години, стана ясно от думите на изпълнителният директор Ричард Гелфон. 

От изказването му става ясно, че от няколко години компанията е очаквала забраната в Саудитска Арабия да падне и вече е водила предварителни преговори с редица кино оператори, насочили се към мюсюлманската държава. „Близо сме до сделка, която се надяваме да обявим в края на тази година“, коментира Гелфонд пред CNBC. 

Той обръща внимание, че местният пазар крие големи възможности и не крие, че целта на IMAX е да има 15-20 кина през следващите три години. 

Забраната за киносалони в Саудитска Арабия е въведена началото на 80-те години, след като през 1979 г. религиозните проповедници се сдобиват с изключително мощно влияние в страната. 

Очакванията са, че освен IMAX, там през следващите години ще проникне и гигантът AMC Entertainment Holdings. 

Любопитно е да се отбележи, че Саудитска Арабия бе класирана с ранг 10/10 в индекса Big Spenders Index 2015, отразяващ разходите на населението за луксозни вносни стоки. Това според Гелфонд свидетелства, че страната е „идеален пазар за IMAX”. 

„Тъй като той не е толкова чувствителен към цените и харесва премиум луксозни стоки, това ще бъде силен пазар за IMAX“, обяснява той. 
Подкрепи Economic.bg