За всяко необходимо иновативно лекарство Ананиев ще внася промени в закона

Здравният министър се ангажира да прави това упражнение, ако на някой пациент не му действат старите молекули

За всяко необходимо иновативно лекарство Ананиев ще внася промени в закона
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев продължава да държи на тезата, че трябва да има едногодишен мораториум върху плащането от страна на Здравната каса за иновативни медикаменти. Той обаче обеща, че ако някой онкоболен пациент все пак нужда от използването на нова молекула при лечението си, той лично ще внесе промени в закона и ще позволи реимбурсирането на новото лекарство.

Разбира се, промените в закона всеки път ще трябва да се поставят за обществено обсъждане, да се приемат от Министерски съвет, а след това от две комисии и два пъти да се гласуват в пленарна зала. И това всеки път, щом на някой пациент с онкологично заболяване не му подействат някои от вече вписаните 32 стари молекули.

„Няма да допуснем и един български гражданин да остане без необходимото лечение. Ако някоя от 32-те молекули, които попадат под приетия мораториум в бюджета на здравната каса за 2018 г., се прилага в една трета от страните - членки на ЕС, аз лично се ангажирам да внеса изменение в закона, с което да бъде приета и у нас“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред депутатите в здравната комисия в парламента днес.

По-рано днес в пленарната зала беше отхвърлено ветото на президента върху новото правило в бюджета на здравната каса за 2018 г., което забранява изплащането на нови терапии в рамките на следващата година.
Пред журналистите Ананиев уточни, че става дума за 32 молекули, като за 27 от тях има "алтернативно лечение, което е на високо съвременно европейско равнище". "За останалите ще търсим възможност за осигуряване на средства по най-различни пътища, включително и състрадателно лечение и осигуряване на необходимите медикаменти и лекарства от производителите и търговците", добави министърът.
Коментари: 0