Инфлацията в Еврозоната се ускорява

Ръстът на показателя през април е бил най-високият от ноември миналата година насам

Инфлацията в Еврозоната се ускорява

Снимка: Wikimedia

672 ~ 2 мин. четене
Инфлацията в Еврозоната се е ускорила повече от очакваното и показателят се е повишил с най-високото си темпо от почти година насам, поставяйки край на една седмица с редица оптимистични данни за Европейската централна банка, пише Bloomberg.

През април потребителските цени са нараснали с 1.7% на годишна база в сравнение със същия месец на миналата година – най-високият ръст от ноември миналата година насам. Увеличението е по-голямо, отколкото очакваха анализаторите.

Нарастването на инфлацията, която е ключов показател за определянето на бъдещата парична политика на ЕЦБ, идва само дни след доклад, показващ, че темпото на ръст в Еврозоната неочаквано се е удвоило през първото тримесечие на 2019 г. Това ускоряване на темпото би трябвало да направи отпускането на допълнителни икономически стимули по-малко наложително, като политиците вече показват известна увереност, че икономиката се стабилизира.

Гуверньорът на германската централна банка Йенс Вайдман вчера похвали отличната ситуация на пазара на труда в Германия, както и повишаването на доходите като източник на засилено вътрешно потребление. Той също така призова ЕЦБ да продължи да води нестандартна валутна политика, ако инфлацията го позволява.

Ускоряването на инфлацията в Еврозоната би могло да се дължи отчасти на временни фактори, които е вероятно да отшумят през май. Данните от Германия по-рано тази седмица показаха, че през април там ръстът на потребителските цени е бил най-бързият от пет месеца насам поради нарастващите разходи за туристически пакети – страничен ефект от великденските празници, които тази година бяха по-късно, отколкото през 2018 г.

Данните за инфлацията в момента съвпадат с праг, който не беше надхвърлян от две години насам. Това е отражение на затрудненията на ЕЦБ да осигури устойчив ръст на потребителските цени.
Коментари: 0