Инфлацията във Венецуела ще достигне 1600% през 2017 г.

Много икономисти очакват, че Венецуела скоро ще поиска финансова помощ от МВФ

Инфлацията във Венецуела ще достигне 1600% през 2017 г.

Ръстът на потребителските цени във Венецуела в края на тази година може да достигне 480%, а през следващата година ще превиши 1640%, прогнозира Международния валутен фонд (МВФ).

Венецуела преживява тежка икономическа криза. Страната стана зависима от вноса на храни, лекарства и други стоки. Спадът в цените на петрола доведе до недостиг на храна и стоки от първа необходимост. Затворени са по-голямата част от малките търговски обекти, често се образуват огромни опашки, а има и много случаи на кражби в магазините на оскъдните стоки.

Миналата седмица, венецуелската армия е взела контрол над пристанищата и предприятията от хранително-вкусовата промишленост, за да се гарантира снабдяването с храна и лекарства за населението.

Опозицията обвинява президента на Венецуела Николас Мадуро и неговият предшественик Уго Чавес, че тяхната политика е довела до икономическа криза, която се изостри поради ниските цени на петрола. Въпреки това, Мадуро обвини бизнес елита на страната в бойкот на икономиката, за да постигне своите политически цели.

Много икономисти очакват, че Венецуела скоро ще поиска финансова помощ от МВФ, тъй като ситуацията в страната продължава да се влошава, казва The Wall Street Journal. Въпреки това, представители на фонда казват, че ръководството на Венецуела не се опитва да поправи отношенията, прекратени преди почти едно десетилетие от предишния президент Чавес.

"Промяна в отношенията между Венецуела и фонда няма" - каза говорителят на МВФ Гери Райс. Според него, въпреки че фондът насърчава Каракас да възстанови отношенията, "венецуелските власти не контактуват с нас."

Коментари: 0