Инвеститор бърза да построи сграда в защитения „Комплекс Калиакра“

Възложителят на проекта твърди, че действията му са законни и, докато тече спорът, няма кой да му попречи да строи

Инвеститор бърза да построи сграда в защитения „Комплекс Калиакра“

След като в събота стана ясно, че строителен инвеститор незаконно иска да построи сграда в защитения „Комплекс Калиакра“, в неделя се разбра, че през нощта набързо е била излята бетонна плоча на забранената територия, съобщава bTV.

Очевидно целта е проектът да бъде завършен преди администрацията на Каварна, местните общности и експертите да постигнат съгласие относно забраните за строителство, риболов и земеделие във въпросния комплекс.

В събота главният архитект на община Каварна Камен Жейнов заяви, че строежът е незаконен, въпреки издаденото разрешително. „Това строително разрешение е изгубило правното си действие още на 4 септември 2015 г. Така че всъщност те са започнали незаконно строителство на базата на законно издадено, но вече несъществуващо разрешение за строеж“, каза Жейнов.

Според екоинспекторите инвеститорът не е спазил и екологичното законодателство. „Едната е защитена зона за опазване на дивите птици Калиакра, а другата е защитена зона за запазване на природните местообитания на дивата флора и фауна „Комплекс Калиакра“, обясни Стела Дочева, главен експерт в отдел „Превантивна дейност“ в РИОСВ Варна.

В неделя сутринта обаче стана ясно, че по незаконния строеж край Калиакра продължава да се работи. На обекта не се виждат работници, няма и информационна табела, от която да е видно  кой е възложител и кой изпълнител на обекта, но пък вече е излята бетонната плоча за сградата. Арх. Жейнов веднага пристигна на мястото и окачестви случващото се като наглост.

Оказва се обаче, че възложителите на строежа, които са две физически лица, твърдят, че имат документи за откриване на строителна площадка. Въпросните документи не фигурират при главния архитект. Докато тече спора за законността на проекта, няма кой и на какво основание да спре строителните дейности. По думите на Жейнов единственият начин е денонощно на обекта да стоят хора, които да пречат да продължава строежа.

Следващата седмица на възложителя ще бъде връчен констативен акт, а кметът ще издаде заповед за доброволно премахване на вече построеното.

Коментари: 0