Инвеститорите бягат от рисковите активи

Днес се очаква решението на Фед за основните лихви

Инвеститорите бягат от рисковите активи

Снимка: Pixabay

Денят започна силно за щатския индекс S&P 500, който достигна до рекордни нива, но последвалите разпродажби го изпратиха на отрицателна територия при 3036.89 пункта в края на търговската сесия. Като цяло инвеститорите бяха по предпазливи към търговията в очакване на заседанието на Федералния резерв в сряда вечер, на което се очаква ново понижение на лихвите с 25 базисни пункта. След като вече Фед записа две понижения до момента, през юли и септември, ново такова би сигнализирало за сериозна промяна в монетарната политика на банката, така че пресконференцията  на председателя Джером Пауъл, след обявяване на лихвите ще бъде от ключово значение.

Отливът от рискови активи понижи индустриалния индекс Dow Jones  с 19.30 пункта до 27071.42, докато индексът Nasdaq Composite се раздели с 0.59% до 8276.85 пункта. В Европа движеща сила на пазарите бяха данните от финансовите отчети за Q3 и развитието на преговорите относно търговското споразумение между САЩ и Китай.

Бенчмаркът на Стария континент – DAX приключи деня малко под нивото на отваряне, след като изгуби 0.02 пункта от активите си. Във Великобритания премиерът Борис Джонсън получи подкрепа за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 12 декември, което е от голямо значение за окончателното приключване с Brexit. Търговията в Лондон беше по негативно настроена, което понижи основния индекс FTSE 100 с 0.34% до 7306.26 пункта.

Цената на златото остана под натиск от силния долар като се понижи до 1488.10 долара за трой унция. Петролът поевтиня до 55.52 долара за барел покрай очакването за увеличение на запасите на лек суров петрол в САЩ.

Акценти днес

Основен лихвен процент – САЩ

Основният акцент през деня ще падне върху заседанието на Федералният резерв от 20:00 часа българско време. Проучвания сочат за 94% шанс Федералният резерв да понижи лихвата с е 25 базисни пункта до 1.75%. Очаква се новината да бъде внимателно следена от инвеститорите и ще доведе до силна волатилност.

Инструмент на фокус - Tiffany and Co

Акциите на компанията се изстреляха с повече от 30%, след като стана ясно, че модния гигант LVMH SE е отправил предложение за придобиване на веригата бижутерски магазини. Предвестник на силното поскъпване имаме от формацията „Глава и рамене“, при която пробивът над вратната линия даде сигнал за покупка. Все още движението има потенциал за развитие с цел тестване над предходния максимум при $140.

AUD/USD

Седмичната  графика показва отслабване на низходящия тренд при валутната двойка AUD/USD, при което се образува обръщащ модел – дивергенция с помощта на индикатора MACD. Пробив над горната граница на канала дава сигнал за дългосрочна покупка с първа цел психологическата граница при 0.7000.

Wheat

Цената на пшеницата се намира в корекция след основното възходящо движение, която корекция скоро ще тества възходящата тренд линия. Очакванията ни са за отскачане на цената и възстановяване на тренда, при което ще следим за сигнал за покупка при възходящо пресичане на индикатора Стохастик. Нагласите за формиране на позитивен импулс остават валидни до задържане на цената над 50 периодната подвижна средна.

DAX

На фона на силните финансови отчети за трето тримесечие на годината немският индекс повишава стойността си, но виждаме отслабване на движението. Индикаторът CCI се намира високо в зоната на прекупен пазар над сигналната линия +100, което може да доведе до корекция. Пробив под линията +100 ще даде сигнал за понижение, които може да понижи индекса до 50 дневната средна.
Коментари: 0