Инвеститорите чакат развръзка около Brexit

В САЩ индексът Dow Jones Industrial Average се раздели с 255.68 пункта в петък

Инвеститорите чакат развръзка около Brexit

Снимка: БТА

Петъчната търговия изпрати водещите световни индекси на отрицателна територия. В САЩ индексът Dow Jones Industrial Average се раздели с 255.68 пункта, поведен от загубите на Boeing и Johnson & Johnson. Производителят на самолети Boing реализира най-голямата си дневна загуба от февруари 2016 година, след като акциите му поевтиняха с 6.8 на сто покрай новината, че компанията е заблудила регулатора относно системите за безопасност на модела самолети 737 MAX.

От компанията Johnson & Johnson информираха, че изтеглят от пазара бебешката си пудра, след като са намерени следи от материала азбест. Това моментално подкопа доверието на инвеститорите, което понижи цената на акциите с 6.2 процента. В сектора на технологиите най-големият губещ беше Netflix, чийто акции  се разделиха с повече от 6% и нанесоха удар върху индекса Nasdaq, който завърши деня със спад от 0.83% до 8089.54 пункта.  Широкият индекс S&P 500 изостана с 0.39% до 2986.20 пункта.

В Европа пазарните участници избягваха да инвестират в рискови активи, докато не се уверят, че сделката между Великобритания и Европейския съюз за Brexit ще бъде одобрена в британския парламент.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън се съгласи на нова сделка за Brexit, която беше единодушно подкрепена от лидерите на ЕС в четвъртък, но сега трябва да се бори, за да получи одобрение от британските депутати при гласуване в събота. Несигурността от крайния резултат доведе индекса FTSE 100 с 0.44% до 7150.87 пункта, докато европейският бенчмарк DAX се раздели с 0.17 на сто до 12633.60 пункта. Стойността на златото остана сравнително стабилна в петък на фона на слабия долар. Цената на ценния метал завърши деня при 1489.87 долара за трой унция, докато среброто се задържа при $17.52.

Петролът се понижи в края на седмицата покрай опасенията за отслабване на китайската икономика, което изпрати лекия суров петрол на цена от 53.69 долара за барел, докато сорта Брент се търгуваше при цена от $59.29.

Акценти днес

Ще има ли Brexit?

Вниманието на инвеститорите ще бъде насочено основно към Brexit. След като в събота парламентът на Великобритания гласува за отлагане крайния срок по напускане на ЕС, Борис Джонсън бе принуден да изпрати писмо до Брюксел с молба за удължаване на преговорите. Очаква се официален отговор от Европейската комисия. Инвеститорите могат отново да очакват висока волатилност при валутните двойки с участието на британския паунд.

Инструмент на фокус - Johnson & Johnson

Негативните новини за компанията понижиха цената на акцията с 6.2 на сто до зоната на подкрепа около $127,където се намира силно ниво, ограничаващо от по-големи спадове. На този етап имаме предпоставки за формиране на низходящо движение, но е нужно затваряне на дневната свещ под зоната на подкрепа, което ще образува валиден пробив и ще имаме сигнал за продажба.  В този случай може да се използва плитък стоп при нивото на 50-периодната средна.

USD/JPY

Последните няколко дена щатската валута губи позиции спрямо японската йена, което понижи стойността и близо до 50-периодната средна. В допълнение към подкрепата от средната се образуват още няколко индикации, че цената подготвя възобновяване на основното възходящо движение на 4-часова графика. С помощта на индикатора Стохастик имаме формирана скрита дивергенция, а ценовото движение прави флаг, като и двата модела са тренд продължаващи. Добра възможност за покупка е да следим за образуване на обръщаща свещ, която ще даде начало на ново поскъпване на валутната двойка.

OilUК

Петролът сорт Брент се движи около цена 60 долара за барел в текуща възходяща корекция на основното движение на 4-часова графика. Поскъпването от началото на октомври образува тренд линия, която ако бъде пробита ще доведе до бързи разпродажби и тестване на минимумите под $57. Втори вариант има при засилване на купувачите и поскъпване над последната локална зона на съпротива около $60.70, което ще даде възможност за поскъпване до стойности около $63.

Dow Jones

Отслабването на индустриалния индекс Dow Jones понижи стойността му до зона на подкрепа около 50-периодната средна и преходния локален минимум около 26750 пункта. Предвид силата на спада и стойностите на индикатора MACD очакваме пробив под нивото на подкрепа и насочване към тренд линията около нивото 26570. Затваряне под 50-SMA и понижение на MACD в отрицателната зона ще ни подскаже за засилване на разпродажбите.
Коментари: 0