iPhone следи местоположението дори човек да спрял напълно опцията

iPhone следи местоположението дори човек да спрял напълно опцията

Снимка: БТА

iPhone 11 Pro, а по всяка вероятност и други модели смартфони на Apple, продължават да събират данни за местоположението на потребителите, дори и те изрично да са спрели тази опция, пише Fast Company, позовавайки се на изследователя по сигурност Брайън Кребс. 

Той е открил, че макар всички опции за събиране на данни за локацията да са в „изключено“ положение в системните настройки на iOS, iPhone 11 Pro продължава да показва, че има достъп до местоположението на телефона. Индикатор за това е появата на малка стрелкичка в менюто. 

Под думите на Кребс обаче, предвид, че той е изключил напълно достъпа до местоположението, тази стрелка не бива да се появява. Той се е свързал с Apple, за да алармира компанията за уязвимостта. 

„Не виждаме реални последици за сигурността“, коментира по този повод инженер на компанията. Той посочва и че иконката със стрлката се появява за системни услуги, които нямат превключвател в раздел „Настройки“. 

Според Кербс това звучи обезпокоително, тъй като настройките за местоположение и поверителност на данните в iOS дават увереност, че потребителят има пълен контрол върху целия достъп до информацията за локация. От отговора на Apple обаче излиза, че има функции за местоположение, върху които човек няма контрол. 
Коментари: 0