Ипотечното кредитиране в България расте с рекорден темп

Потребителските заеми също се увеличават с невиждани от над 10 години проценти

Ипотечното кредитиране в България расте с рекорден темп

Снимка: Economic.bg/Архив

4226 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Ниските лихви продължават да стимулират домакинствата в България да теглят жилищни кредити. През юли годишното нарастване вече надхвърля 12.3%, като подобен темп се наблюдаваше в годините преди финансовата криза, която беше причинена от спукването на имотния балон в САЩ. С половин година закъснение кризата се прехвърли и в България, а цените на жилищата се сринаха с над 30%.

Общо отпуснатите ипотечни заеми към края на юли са близо 11.3 млрд. лв., което е абсолютен рекорд откакто БНБ предоставя статистика за пазара. В своя тримесечен икономически преглед, публикуван преди дни, БНБ посочва, че банките в България продължават да облекчават условията по кредитите за фирми и домакинства по отношение на лихвените проценти, таксите и комисионните. Но при жилищните кредити продължава да се наблюдава затягане по отношение на изискванията за обезпечение.

Основните фактори, повлияли за смекчаването на кредитната политика (кредитни стандарти и условия) на банките през тримесечието, са били високата ликвидност и силната конкуренция в банковия сектор, нарастващият обем и намаляващата цена на привлечения ресурс, както и понижената оценка за риск, се казва в анализа на централната банка.

По-конкретно, при оценката на риска основно значение са имали общото подобрение на макроикономическата среда, повишената платежоспособност на кредитополучателите, благоприятните перспективи за пазара на жилищата и по-ниският риск, свързан с обезпечението.

Паричната статистика на БНБ показва, че отпускането на потребителски кредити също се ускорява, като годишното нарастване през юли е над 11.2%. Общият им обем е достигнал нов рекорд от 9.78 млрд. лв.

За разлика от кредитите за домакинствата, при корпоративните заеми растежът се забавя до 4.33%. Това е най-слабото нарастване за тази година.


Подкрепи Economic.bg