IQOS вече се продава в САЩ

FDA е установила, че устройството произвежда по-малко токсични химикали от цигарения дим

IQOS вече се продава в САЩ
Philip Morris International Inc (PMI) стартира продажбата на системата за нагряване на тютюн IQOS в Атланта, Джорджия чрез лицензирания си представител за американския пазар - Altria, предаде CNBC.

IQOS се разработва повече от 10 години от Philip Morris, като две години отне прегледа на научните данни на компанията от Американската агенция по храни и лекарства (FDA), която регулира тютюневите изделия в САЩ.

FDA разреши продажбата на IQOS в САЩ през април тази година, определяйки продукта като „подходящ за опазване на общественото здраве", като за целта издаде строги маркетингови указания, насочени към осигуряването на употребата на IQOS само от пълнолетни пушачи, за да се предпазят младите хора и непушачите, а пушачите да намалят вредата за себе си.

IQOS не е нито изпаряващо устройство (електронна цигара), нито обикновена цигара. Устройството нагрява тютюна, без да го гори, като идеята е потребителите да получат никотин, както при цигарите, но с по-малко токсини и вредни вещества.

За разлика от електронните цигари, IQOS използва истински тютюн. Устройството го нагрява, вместо да го гори, като по този начин го няма химичния процес, който се случва при пушенето на цигара и при който се образуват много вредни токсини.

Според Altria ползването на IQOS наподобява традиционното пушене и затова е привлекателен заместител за пълнолетните пушачи, които иначе биха продължили да пушат цигари. "От приблизително 34 млн. пълнолетни пушачи в САЩ, Altria изчислява, че около 20 млн. от тях търсят алтернативи, тъй като електронните изпарители, които са опитвали, не са били за тях", заяви говорителят на Altria Дейвид Сътън пред CNBC.

Прегледът на Американската агенция по храни и лекарства установи, че аерозолът, който се произвежда при употребата на IQOS, съдържа по-малко токсични химикали от цигарения дим. Той също така открива, че много от идентифицираните токсини присъстват в по-малки количества в парата на IQOS в сравнение с цигарения дим. Въпреки това, IQOS не може да бъде рекламиран като по-малко вреден от цигарите, докато FDI не се изкаже по второто заявление на Philip Morris за „продукт с модифициран здравен риск".

Въпреки че няма регулаторна дефиниция, Американската агенция по храни и лекарства счита, че продукт, подходящ за опазване на общественото здраве е този, който може да доведе до намаляване на заболеваемостта и смъртността от тютюнопушене.
Коментари: 0