Иран създава военни бази в чужбина

Ислямската република ще има свои бойни кораби в Сирия и Йемен

Иран създава военни бази в чужбина
3791 ~ 1 мин. четене

Иран планира създаването на свои военноморски бази в чужбина. Това стана ясно след изявление на началника на генералния щаб на иранската армия ген. Мохамад Хосеини Багери, цитирано от информационна агенция Тасним.

„Може би, в определен момент ще имаме нужда от бази по бреговете на Йемен и Сирия“, заявява той.

Багери е заявил също, че наличието на военноморски бази далеч от територията на страната „е не по-маловажно от ядрената сила“, дори е „10 пъти по-важно и дава възможност за възпиране“.

Генералът е казал, че създаването на „платформи на флота край бреговете“ на Сирия и Йемен изисква първо изграждането на съответната инфраструктура.

Иран помага на шиитските бунтовници в Йемен и на сирийското правителство в борбата му с ислямските екстремисти.

Руски самолети, които нанасят удари в Сирия, могат да използват база в Иран, заяви правителството в Техеран. Базата „Хамадан“ служеше тази година за полети на руската бойна авиация, но след като излезе наяве тайното споразумение за това, от Техеран прекратиха за кратко използването й.

Сега обаче министърът на отбраната Хосейн Дехган твърди, че руснаците, ако имат необходимост, ще могат да разчитат отново за базиране на самолетите си при операции в подкрепа на сирийския режим.

Подкрепи Economic.bg