Ирландия може да отмени забраната на абортите

Референдумът ще се проведе в края на май

Ирландия може да отмени забраната на абортите

Снимка: Twitter @brendanjharkin

540 ~ 2 мин. четене
Ирландското правителство ще проведе референдум в края на май за реформиране на почти пълната забрана на абортите в страната.

Гласуването ще реши дали да се отмени поправка в Конституцията, която ефективно забранява прекратяването на бременността, съобщава ВВС.

Понастоящем абортът е разрешен само когато животът на жената е изложен на риск, но не и в случаи на изнасилване, кръвосмешение или фатална аномалия на плода.

Премиерът Лео Варадкар заяви, че ще се стреми към реформа.

Гласуването ще е с въпроса дали да се запази или отмени член 40.3.3 от конституцията, известен като Осмата поправка. Изменението, одобрено с референдум от 1983 г., "признава правото на живот на неродените", което означава, че животът на жената и нероденото й дете се смятат за равни.

Преди гласуването министърът на здравеопазването ще подготви законодателство, предлагащо неограничено разрешение на аборт за жени, които са бременни до 12 седмици, и при изключителни обстоятелства след това.

Точната дата за референдума ще бъде решена след обсъждане в ирландския парламент.

Различни движения и кампании в Ирландия отдавна призовават за либерализация на режима и промяна в законите. 

Миналата година и специалният междупартиен парламентарен комитет и гражданското събрание препоръчаха отмяната на поправката.

"Знам, че това ще бъде трудно решение за ирландския народ", каза премиерът Варадкар. "Това е много личен въпрос и за повечето от нас решението не е черно-бяло, а сиво - баланс между правата на бременната жена и плода или нероденото".

Варадкар, който е бивш министър на здравеопазването и лекар, признава, че хиляди жени в страната пътуват всяка година за аборт извън страната, или приемат незаконни хапчета, поръчвани онлайн у дома.

Той допълни, че настоящият закон означава, че абортите в Ирландия са "опасни, нерегламентирани и незаконни".

"Тези пътувания не трябва да се случват и това може да се промени, решението е в наши ръце", каза премиерът.
Коментари: 0