Испания обмисля четиридневна работна седмица заради COVID-19

Предложението включва и съкращаване на работното време

Испания обмисля четиридневна работна седмица заради COVID-19

Хората с маски разглеждат коледната украса на панаира Санта Лусия в Барселона, Испания, 1 декември 2020 г.

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Испанското правителство анализира как би се отразило на заетостта съкращаване на работното време и преминаване на четиридневна работна седмица, пише Bloomberg.

Според Пабло Иглесиас, лидер на крайно лявата партия „Подемос“, правителството обмисля да предложи по-кратък работен ден, за да стимулира заетостта. Коментарите дойдоха дни, след като гигантът за потребителски стоки Unilever обяви, че ще изпробва четиридневна работна седмица в Нова Зеландия, за да подобри благосъстоянието на работниците и да увеличи производителността.

Тази идея не е нова и съществува от години по целия свят, но пандемията тази година и нейното въздействие върху работния процес, благосъстоянието и неравенството доведоха до нов тласък в посока обмисляне на икономиките и социалните структури.  

По-специално, огромното използване на програми, които имаха за цел да задържат наетите работници по време на локдауните, призова за стимули и по-голяма подкрепа за хората с ниски доходи или тези в уязвими индустрии.

Всяко предложение за промяна на работната седмица в Испания ще бъде представено от правителството в рамките на така наречената рамка на социалния диалог със синдикатите и индустриалните групи.

Коментари: 0