На чист въздух у дома с LG PuriCare 360

Маските са полезни навън, но какво да правим в затворените помещения, където вредните частици също си проправят път?

На чист въздух у дома с LG PuriCare 360

Снимка: LG

Автор: Economic.bg

Има нещо, което се усеща във въздуха? Да, може и любов да е. Но в общия случай са миризми, прах, алергени, бактерии, фини прахови частици и още куп вредители. Понякога могат дори да се „видят“ – както в София, където нивата на замърсяване периодично изстрелват столицата ни начело в световните класации за мръсен въздух.

Тази година вниманието ни повече от всякога е фокусирано върху здравето. А пулмолозите са на мнение, че мръсният въздух е благодатна среда за разпространение на вируси. Маските са полезни навън, но какво да правим в затворените помещения, където вредните частици също си проправят път?

Технологичните компании от години са впрегнали усилия в търсене на най-добрите решения. На пазара днес има всевъзможни уреди, които предлагат пречистване на въздуха. Ние нямаме поглед върху всички, но през последната седмица получихме възможността да тестваме LG PuriCare 360.

Това е мощен пречиствател, който се грижи за подобряването на качеството на въздуха в дома и офиса. Бори се с праха, бактериите и химикалите чрез уникална по рода си 360-градусова система. А в добавка на това – изглежда футуристично и напомня на робот от „Междузведни войни“, макар че някои успяха да го оприличат и на мини адронен колайдер.

Преценете сами…

Независимо от асоциациите, идеята на дизайна е да може лесно да се слее с обстановката. Може да го поставите в някой ъгъл и напълно да забравите за него, докато той просто си върши работата. А може да служи и като декоративен елемент – въпрос на избор.

LG PuriCare 360 идва в два варианта – по-компактния почти 60-сантиметров и по-големия еднометров цилиндър. И двата разпръскват пречистен въздух на радиус от 7.5 метра, но на различна височина. А за по-доброто разпространение помага въртящата се глава, която успява да раздвижва атмосферата благодарение на намиращия се в нея вентилатор. Така лесно могат да се обхванат големи зали, включително просторни офис помещения.

Друго, което прави впечатление по дизайна на уреда, са множеството малки дупчици. Те обаче изпълняват нещо повече от декоративна функция и помагат за всмукването на въздух от всички страни. 360-градусовата филтрация позволява уредът да бъде поставен навсякъде, без да е нужно човек да се съобразява с позицията му.

Филтрираща система може да се похвали с 6 степени на пречистване. Те улавят: 

  1. Фин прах
  2. Ултра фин прах
  3. Алергени
  4. Домашни миризми (NH3)
  5. Основен компонент на миризмите (SO2, NO2)
  6. Вредни химикали в атмосферата (VOC’s)

Червен vs. Зелен сигнал

LG PuriCare 360 има два сензора – един за миризма и един за прах. Ако устройството открие лоша миризма, индикаторът за миризма „Odor“ превключва между червено, оранжево, жълто и зелено. Същото важи и за сензора за прах – цветният пръстен отгоре, както и за този в центъра, който дава информация за качеството на въздуха.

Бутонът Indicator дава информация за вида частици в околната среда, така че човек да си направи сметка кои от тях в по-голяма концентрация. PM10 показва наличието на частици прах, по-малки от 10 μm (микрометра), PM2.5 – по-малките от 2.5 μm, а PM1.0 – по-малките от 1.0 μm.

На снимката по-горе личи, че сензорът за прах в помещението свети в жълто, наличието на PM2.5 е леко завишено и също е в жълто, докато този за аромати е в зелено. Краткият ни експеримент показва, че роботът веднага се повлиява от външните атмосферни условия. При отваряне на вратата на терасата – намираща се откъм натовареното Цариградско шосе в София – сензорите за прах бързо се оцветяват в оранжево и червено. Връщането им към зеления цвят отнема различно време, но средно около 15 минути.

Всичко това може да бъде следено и през мобилно приложение. Чрез него уредът може да се управлява от разстояние и човек да го включва час преди да се прибере вкъщи например. 

В момента от LG предлагат специална оферта за фирми, както и възможност за безплатен тест. 

За запитвания: Димитър Стефанов, dimitar.stefanov@lge.com

Коментари: 0