Испания също иска PCR тест за пристигащите от България

Мярката влиза в сила на 23 ноември и ще важи при пристигане на летище или пристанище

Испания също иска PCR тест за пристигащите от България

Снимка: Министерство на външните работи

1008 ~ 1 мин. четене

Испания въвежда изискване за представяне на отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди при влизане в страната за граждани на 65 страни с висок риск на зараза, включително и България, съобщават от Министерството на външните работи.

Новите правила ще влязат в сила на 23 ноември и ще важат за тези, които пристигат на летище или пристанище, но няма да засегнат пътниците, които преминават сухопътните граници на страната. Решението се отнася за международни пътници, чиято крайна дестинация е Испания, а не транзитно преминаващи с крайна дестинация друга държава.

Всички пътници са задължени да попълнят и формуляр за здравен контрол преди влизане в Испания, който може да бъде изтеглен от ТУК.

Пътниците, пристигащи в Испания по въздух или по море, трябва да се подложат на температурен контрол, който ще се извършва рутинно, като границата за допустимата температура е до 37.5 ºC.

Списъкът с държавите или рисковите области, както и критериите, използвани за тяхното определяне, ще бъде преразглеждан на всеки петнадесет дни. В момента в списъка на европейските държави са Германия, Австрия, Белгия, България, Чехия, Кипър, Хърватия, Дания (с изключение на Фарьорските острови и Гренландия), Словения, Словакия, Естония, Франция, Гърция (без районите на Китри, Йония Нисия, Дитики Елада и Стереа Елада), Унгария, Ирландия, Исландия, Италия, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Норвегия, Нидерландия, Полша, Португалия (без Азорските острови), Румъния и Лихтенщайн.

Подкрепи Economic.bg