Испанският конституционен съд анулира декларацията за независимост на Каталуния

По-рано днес демонстранти блокираха пътища и жп линии към големи каталунски градове

Испанският конституционен съд  анулира декларацията за независимост на Каталуния
316 ~ 1 мин. четене
Испанският конституционен съд анулира декларацията на каталунския парламент от 27 октомври за едностранно обявяване на независимост, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позовават на говорителка на съда, предава БТА. 

Часове след като Каталуния обяви независимост в резултат на гласуване в регионалния парламент, завършило със 70 гласа "за" и 10 "против", испанското правителство отстрани от длъжност каталунския премиер и разпусна парламента.

Предвижда се да бъдат проведени нови избори за управление на автономната област, като бе задействан чл. 55 от Конституцията на Испания, с който централната власт в Мадрид поема контрола.

По-рано днес демонстранти, подкрепящи независимостта на Каталуния, блокираха пътища и спряха влакове в хода на обща стачка срещу арестуването на министри в уволненото каталунско правителство и дейци на движението за отцепване на областта.

Блокирани бяха много от пътищата към големи каталунски градове, включително регионалната столица Барселона, и важни автомагистрали, съобщиха регионалните транспортни власти в Каталуния

През цялата сутрин е било нарушено движението по над 60 участъка от пътната мрежа. 

Националната железопътна компания на Испания "Ренфе" заяви, че движението на пътнически влакове по десетки направления с било нарушено, след като протестиращи препречили релсите. Засегнати са били и няколко линии на високоскоростни влакове. 

Стачката не беше подкрепена от двата най-големи синдиката в Испания и не се съобщава да е оказала сериозно въздействие върху промишлеността или туристическия сектор, който е един от основните за региона. Тя беше свикана от синдикалната организация Се Ес Се първоначално заради трудови въпроси, но сепаратистките партии и неправителствени организации призоваха работниците да се включат в блокадите, за да протестират срещу действията на Испания по отношение на Каталуния.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg