Исторически обрат: Байдън поведе в ключовата Джорджия

Демократът изоставаше със 100 хил. гласа, но вотът по пощата преобърна всичко

Исторически обрат: Байдън поведе в ключовата Джорджия

Снимка: БТА

3320 ~ 2 мин. четене

Фаворитът за нов президент на САЩ – демократът Джо Байдън, поведе в още един ключов за влизането в Белия дом щат. В 11:35 ч българско време Байдън успя да поведе временното класиране в Джорджия, който носи 16 електорални вота.

Избори в САЩ - 2

Настоящият президент Доналд Тръмп бе фаворит за този щат, като имаше голяма преднина в последните два дни. Но на  финалната фаза на преброяването на гласовете в цялата страна най-важно се оказва гласуването по пощата, като по традиция демократите са тези, които използват предимно този метод за пускане на бюлетина. Според данните на CNN само за 24 часа Байдън е свалил преднина от над 100 хил. гласа и я обърна в своя полза.

Тъй като Байдън уверено води в друг ключов щат – Невада, ако Тръмп не спечели електоралите на Джорджия и Пенсилвания, шансовете му за преизбиране се сриват. Ето защо те сега са ключови за резултата от изборите. Байдън продължи значително да намалява разликата и в Пенсилвания до малко над 15 хил. гласа.

Обратът е и исторически - ако Байдън спечели в Джорджия, той ще бъде първият демократ, направил това от далечната 1992 г.

Демократичният кандидат води само с 917 от общо 4.9 млн. гласа, като по-малко от 1% все още предстои да бъдат преброени. Разликата е толкова малка, че информационните агенции не обявяват все още победител.

Според Associated Press, ако Байдън спечели вота в Джорджия, той ще си гарантира нужните 270 електорални вота. Към момента AP дава преднина за демократа с 264:214 електорални гласа, или с 50.5% срещу 47.8%. 

Милиони бюлетини, изпратени по пощата, продължават да се броят в национален мащаб въпреки множеството съдебни дела, заведени от щаба на Тръмп. Настоящият президент цели да попречи на изборните служители да приключат преброяването им и така да запази преднината си и да запази поста.

Подкрепи Economic.bg