IT специалистите могат да избират работодателя си, а изискванията са много

Задължително е компанията да е гъвкава за работа от вкъщи и да предоставя всички желани придобивки

IT специалистите могат да избират работодателя си, а изискванията са много

Снимка: Dev.bg

14101 ~ 4 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Само за година и половина на IT пазара на труда настъпиха големи промени – както за търсещите работа, така и за самите работодатели. IT специалистите станаха още по-търсени и затова получиха привилегията да избират своя работодател. Днес те внимателно оглеждат компанията и придобивките, които тя предлага, но също и бизнес гъвкавостта и работната атмосфера, обобщава Ивайло Христов, съосновател и управител на DEV.BG. По негови наблюдения сега първото, което IT специалистите гледат при смяна на работата, е колко точен за тях е бъдещият работодател, едва след това преценяват доколко самата работа ще им е по мярка.

Нова платформа за IT обяви за работа

Днес всичко става по-бързо от всякога. Доскоро компанията DEV.BG беше позната като организатор на IT събития, но след есента на 2020 г. се насочи към изграждането на платформа за IT обяви и много бързо това се превърна в основна дейност на организацията. Осем месеца по-късно тя вече е място с най-много IT обяви за работа в България. В сайта са представени над 700 компании, търсещи своите кандидати – с ясна категоризация по професия, технология и програмни езици.

Преходът към този нов бизнес става възможен с инвестиционната подкрепа, която уеб хостинг компанията SiteGroud оказва в онзи решаващ момент. Какво обаче провокира такъв завой в организация с установен и стабилен бизнес модел?

Промяна, родена от кризата

Въпреки парализата, която скова целия бизнес свят през 2020-а, годината донесе много промени в IT сектора. Именно тази динамика отваря нов хоризонт и за DEV.BG.

Разместването на пластовете във всяка индустрия, кризите и трудностите раждат и нови бизнес възможности. Именно това ни тласна да променим дейността си и да навлезем в нов за нас, но иначе добре установен пазар,” коментира Ивайло Христов.

Коя обаче е най-голямата промяна в пазара на IT кадри?

Бъдещият работодател е гледан под лупа

Динамиката на работните процеси през 2020 г. ясно показа на служителите, че е по-важно за каква компания работиш, отколкото дали пишеш на Java или на Python. Отношението на работодателите, колко гъвкава и подкрепяща е компанията, се оказа ключовият фактор служителите да са щастливи на работното си място. Засили се желанието на кандидатите да получат подробна информация за работодателите, преди да кандидатстват за работа. Ако по-рано се акцентираше на работната позиция и самата работата, сега ситуацията е коренно различна.

Първото, от което IT специалистите се интересуват, е дали компанията е гъвкава за работа от вкъщи и дали предоставя желаните придобивки. Те искат да се уверят, че работодателят им пасва, преди да изберат обява, по която да кандидатстват. Как това се отрази на обявите за работа?

Обявите за работа не са това, което бяха

Щом се търси подробна информация за работодателя, а не само детайли за работната позиция, то и сайтът за обяви за работа трябва да е в крак с тази тенденция.

Ако сега програмист си търси работа с основна технология Java, имаме над 500 отворени позиции, които отговарят на това търсене. При такъв огромен избор за него от основно значение се оказва да намери компания по мярка. В отговор на това въведохме подробни профили на компаниите, предлагащи работни позиции ”, казва управителят на DEV.BG.

Може ли да работим край морето или на село?

Не само в София

Много от IT специалистите предпочитат да работят от дистанция. В DEV.BG ситуацията не е по-различна. Обикновено от екипа, който вече е от 16 души, само двама-трима са в офиса. Имат човек, който работи от морето, друг се е установил в отдалечено село. Тази тенденция започва да променя и географската карта на IT компаниите.

“Естествено и очаквано виждаме много голямо увеличение в броя на така наречените remote обяви. Към момента в нашия сайт една на всеки 7 обяви е за напълно отдалечена работа”, споделя Ивайло Христов.

От една страна, това е добра новина за търсещите работа, защото позиции, които преди не бяха предлагани в България, са вече налични. От друга страна обаче, тази нова тенденция увеличава конкуренцията и поставя трудности сред работодателите в България. Какви бариери премахва дигитализацията?

IT пазар без граници

Видя се, че може ефективно да се работи и с отдалечени екипи. Българските IT работодатели също се отварят към наемането на кадри с напълно  отдалечен принцип, но същевременно се забелязва бум в търсенето и от западните компании без офис в България, които също предлагат изцяло дистанционна работа.

Звучи примамливо проблемът с недостига на кадри да се реши с хора, които са зад граница, но в това има скрити недостатъци – по-трудната комуникация, по-тромавото управление“, напомня Ивайло Христов.

Работата отвъд държавните граници е организационно предизвикателство, в това число и от гледна точка на счетоводството. Дистанционният модел на практика увеличи конкуренцията и IT специалистите получиха нова привилегия, те станаха още по-силни и по-изискващи. Най-важното в крайна сметка е какво качество на работата получава работодателят насреща. Отваряме ли напълно пазара?

Патриотизмът не е отживелица

Да, възможностите за дистанционна работа вдигнаха границите за IT пазара на труда. DEV.BG също може да разшири територията на своите обяви и да включи чуждестранни компании. Организацията обаче има морални задръжки да го направи, за да не подрине местния пазар, на който и без това има твърде голям недостиг на професионалисти. Засега „цедката“ допуска, ако българи са основателите на дадена IT компания, която работи зад граница без български офис, да може да публикуват обява в портала на DEV.BG. Такива случаи към момента са единични.

Подкрепи Economic.bg