Италия минава между капките в хаоса с доставките

Заводите на „Ботуша“ с много по-добри резултати спрямо европейските си конкуренти

Италия минава между капките в хаоса с доставките

Снимка: Twenty20

1004 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Производственият сектор на Италия ускорява разрастването си през октомври обратно на общата тенденция за отслабване в по-голямата част Европа заради проблемите с доставките. След като вече расте по-силно от очакваното през третото тримесечие, третата по големина икономика в еврозоната начело с финансиста Марио Драги вече е напът да нарасне с повече от 6% тази година, предава Bloomberg.

В ъгъла на Италия се намират още Нидерландия, Ирландия и Гърция, които отбелязват по-силно от очакванията по данни на проучване на IHS Markit сред мениджърите по покупките. Двете най-големи икономики в Европейския съюз обаче - германската и френската - страдат силно от недостига на различни компоненти и суровини и заради по-слабите покупки инерцията в производството в цялата еврозона се забавя.

Според Люис Купър, икономист в IHS Markit, Италия, която се възползва от големи фискални стимули, въведени от правителството на Драги, и разхлабване на COVID ограниченията след успешна ваксинация, скоро все пак може и да се сблъска с подобни пречки.

С нарастващото търсене на суровини по целия свят, можем да видим, че ограниченията в предлагането ще имат по-значително въздействие върху представянето на производствения сектор в Италия преди края на годината“, обясни той пред Bloomberg.

Мениджърите по покупки обвиниха затрудненията в глобалното снабдяване за прекъснатите производствени графици и закъсняващите доставки, както и за рязко нарастващите цени. Припомняме, че инфлацията в еврозоната надхвърли 4% през октомври, въпреки че Европейската централна банка предвижда тя да се забави през 2022 г.Подкрепи Economic.bg