Италия заплаши Ryanair със спиране на полетите

Големият ирландски превозвач не спазвал мерките за защита на пасажерите от Covid-19

Италия заплаши Ryanair със спиране на полетите
356 ~ 1 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Италианската Национална агенция за гражданска авиация ENАC (Ente Nazionale per l'Aviazione Civile) заплаши голямата ирландска нискотарифна авиокомпания Ryanair с ограничаване и дори със спиране на полетите й до Ботуша. В официално съобщение авиационният регулатор обвини Ryanair, че системно не спазва правилата, установени от италианските власти за защита на пътниците от Covid-19 при пътуване със самолет.

ENАC e уведомила Ryanair и авиационните власти на Република Ирландия за установените нарушения и за произтичащите от това санкции. Една от традиционно неспазваните мерки е ограничаване на продажбите на билети до 50% от местата в самолетите.

Ако нарушенията не бъдат веднага преустановени, ENAC възнамерява напълно да забрани излитането на самолети на Ryanair от италианските летища, като задължи авиокомпанията да пренасочва пътниците, на които са продадени билети след запълването на 50% от местата, към алтернативни полети.

В коментар от своя страна Ryanair определи обвиненията на ENAC като „некоректни" и че авиокомпанията „напълно съблюдава мерките, приети от правителството на Италия". Ryanair е най-големият нискотарифен авиопревозвач в Европа, а към момента извършва най-много полети между Украйна и Италия, като транспортира до италианските курорти и туристически центрове хиляди туристи от Киев, Лвов, Харков и Одеса.

Подкрепи Economic.bg