Италия склони за по-нисък бюджетен дефицит, за да избегне санкциите на ЕК

По думите на италианския премиер, правителството е успяло да възстанови известни финансови ресурси, за да понижи планирания дефицит

Италия склони за по-нисък бюджетен дефицит, за да избегне санкциите на ЕК

Снимка: БТА

Италия предложи на Европейската комисия да намали своя бюджетен дефицит за догодина от 2.40% до 2.04% от брутния вътрешен продукт. Това се случи на среща в Брюксел между италианския премиер Джузепе Конте и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, предава „Франс прес“.

По този начин Италия се надява да сложи край на спора си с ЕК и да избегне санкциите, които ще произтекат от обявения дефицит. По думите на италианския премиер, правителството е успяло да възстанови известни финансови ресурси, за да понижи планирания дефицит, но без излишни подробности.

По-рано говорителка на ЕК заяви, че срещата между Юнкер и Конте е довела до "добър напредък". Сега Комисията ще направи оценка на предложенията, които Италия е дала днес следобед.

На 23 октомври ЕК отхвърли италианския проектобюджет, защото според нея излиза извън европейските норми. Комисията предупреди, че дори обмисля налагане на санкции. 
Коментари: 0