Издигат 3-метров паметник на Рейгън в \"Южния парк\"

Бюстът ще струва 30 хил. лева

Издигат 3-метров паметник на Рейгън в \
4016 ~ 1 мин. четене

Бюст-паметник на президента на САЩ Роналд Рейгън ще се извисява в „Южния парк” в София. Той трябва да бъде поставен до края на годината, става ясно от обявения конкурс на сайта на Съюза на българските художници.

Паметникът ще е с височина до 3 метра и ще бъде монтиран в началото на едноименната алея в парка. 

Бюстът му ще бъде направен от бронз и ще е с височина до 90 см. Той ще бъде върху постамент от камък. 
За изпълнението и монтажа са предвидени 30 хил. лв., събрани от дарения.

Кандидатите трябва да представят проектите си до 15 април, като на 22 април журито ще ги оцени и ще избере печелившия проект.

В журито влизат художници, архитекти, както и по един представител на външно министерство и на американското посолство. Скулптурът от своя страна ще има ангажимента да монтира паметника до 3 месеца след сключването на договора.

Рейгън е роден на 6 февруари 1911 г. През 1981 г. става 40-ти президент на САЩ. Той идва начело на Белия дом в тежък период за Америка, когато страната е в рецесия.

По негово време драстично расте бюджетът за въоръжаване, като Студената война е в разгара си. Рейгън обявява Съветския съюз за империя на злото и предрича падането на комунизма.

Той напуска Белия дом през 1989 г. след два успешни мандата. Рейган умира на 5 юни 2004 г., а неотдавна почина и съпругата му Нанси Рейгън.

Коментари: 0