Изказване на Тръмп детронира Apple от първото място по пазарна капитализация

Гигантът бе изместен от Microsoft, но за няколко часа успя да си върне първенството

Изказване на Тръмп детронира Apple от първото място по пазарна капитализация

Снимка: БТА

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Няколко думи на американския президент Доналд Тръмп бяха достатъчни, за да свалят Apple от трона в класацията за най-скъпо струваща публична компания в света. Макар и за броени часове гигантът от Купертино бе изместен от първото място от Microsoft. 

Повод за рокадата бе коментар на държавния глава на САЩ пред The Wall Street Journal (WSJ), че страната може да наложи 10% тарифи за електроника, произведена в Китай. Случи ли се това, налогът ще засегне и продукти на Apple, които се произвеждат в азиатската държава. 

Пазарите реагираха рязко на думите му, а акциите на американската компания се сринаха с близо 1.8% в предварителната търговия във вторник. Това отне от стойността ѝ, която се сви до под 816 млрд. долара. 

Първото място бе бързо заето от Microsoft. 

В рамките на следващите часове обаче Apple все пак успя да си върне първенството и към момента отново е лидер с пазарна капитализация от 818.68 млрд. долара, сочи справка на Economic.bg в Ychats. 


/Към 16:39 ч., 27 ноември 2018 г./ 

Тази на Microsoft се държи на нива около 815 млрд. доалара. 

/Към 16:39 ч., 27 ноември 2018 г./

Едва миналия месец бе моментът, когато Apple постигна рекордна пазарна капитализация от 1.1 трлн. долара, след като през август стана първата американска публична компания, преминала трилионната граница. Още тогава изпълнителният директор Тим Кук обърна внимание, че това само по себе си не трябва да измества вниманието от стратегическите бизнес планове, в центъра на които са потребителите. 

Като изключим геополитиката обаче, другата причина за негативния тренд, поразил гиганта през последните седмици, са колебливите ходове в лансирането на не достатъчно иновативни продукти. 
Коментари: 0