Българският износ на оръжие е достигал €1.2 млрд. през 2017 г.

Около 15 хиляди души са заетите в сектора

Българският износ на оръжие е достигал €1.2 млрд. през 2017 г.

Снимка: МИ

696 ~ 2 мин. четене
За миналата година сме реализирали износ на продукти от отбранителната индустрия за над 1.2 млрд. евро. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на най-голямото изложение в сектора - “Хемус” 2018 г., което се провежда в Пловдив.

"Около 15 хил. души работят в този сектор, а компаниите в него отделят значителен ресурс за внедряване на иновации и модернизиране на производството”, подчерта Манолев.

Той даде пример и с новото предприятие за производство на бронирани автомобили, което отвори врати преди дни в Самоков. Инвестицията е на стойност от близо 5 млн. лв. и е свързана с нова технологична линия за производство и оборудване на различни видове бронирани машини и сглобяване на автомобили за нуждите на отбранителната индустрия и полицията.
"Това е един от многото примери на български предприемачи в този сектор, които постигат все по-големи успехи. Затова преди всичко те трябва да бъдат поздравени”, посочи икономическият заместник-министър.

Според него допълнително доказателство за качеството, с което работят българските компании е фактът, че сме познати и оперираме на редица чуждестранни пазари от десетилетия.


"Важна тема, по която работим с Министерството на отбраната, е активното участие на българската отбранителна индустрия в предстоящите проекти за обновление на Българската армия”, допълни той.

В откриването на изложението участваха участие взеха още президентът Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Областният управител на Пловдив Здравко Димитров и кметът на града Иван Тотев.

"Международното изложение "Хемус 2018" още веднъж показва, че българската отбранителна индустрия е не само високотехнологичен сектор, даващ продукти с висока добавена стойност, но и сектор, който е конкурентоспособен в световен план", заяви президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Държавният глава също изрази надежда родните компании да вземат все по-голямо участие в процесите по модернизация на българските Въоръжени сили.

Форумът ще продължи до 2 юни и е под патронажа на Министерството на икономиката и Министерството на отбраната. Провежда се през две години и целта е да се стимулира военната промишленост на страната, като се предостави възможност за обща среща на производители и търговци на въоръжение и бойна техника от България и чужбина. В това издание участват 17 държави и над 70 изложители, по-голямата част български. Сред чуждестранните партньори и делегации са и представители на НАТО и Европейската агенция по отбрана.
Коментари: 0