Повечето страни от Еврозоната приветстват Grexit

Текат преговори на високо ниво за бъдещето на държавата

Повечето страни от Еврозоната приветстват Grexit
Мнозинството от страните членки на еврозоната подкрепят излизането на южната ни съседка от валутния съюз. Общо 16 от 18-те държави в еврозоната, без Гърция, биха приветствали потенциален Grexit. Това се казали източници в Брюксел пред гръцките медии, пише в. Сега.

Те отбелязват, че държавите от еврозоната ще трябва да изчислят цената на всяко споразумение, което ще доведе до оставане на Атина във валутния съюз.

Не е ясно кои са тези две държави, които са против излизане на Гърция от еврозоната, но се посочват няколко: Франция, Италия или Кипър. В същото време председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер подчерта подкрепата си за Гърция по време на изявление в Европейския парламент (ЕП). "Аз съм против Grexit", заяви Юнкер. "Гръцката нация е прекрасна нация и да изхвърлим Гърция от валутния съюз не е нещо, което искаме или трябва да искаме", каза още председателят на ЕК.

Междувременно рейтинговата агенция S&P вярва, че Гърция може да изпадне във фалит заради липса на средства за погасяване на вноските по дълга още тази седмица. Ситуацията в Гърция води до връщане към икономическа депресия, предупреждават от агенцията.

Днес е решаващ ден за еврозоната, тъй като се разглежда като последен шанс за сключване на споразумение между кредиторите и Атина преди 20 юли. 

Към обяд ще започне срещата на финансовите министри от еврозоната, които ще разгледат ново предложение за реформи на Гърция. Вечерта ще се проведе извънредна среща на лидерите на държавите от еврозоната, която ще реши бъдещето на Гърция.
Коментари: 0