Извънредната обстановка се удължава с 15 дни

Няма да налагаме нови или стари тежки мерки, а ще заложим на тези, които прилагаме в момента, каза Кирил Ананиев

Извънредната обстановка се удължава с 15 дни
9052 ~ 1 мин. четене

Извънредната епидемична обстановка в България ще бъде удължена до 15 юли. Това стана ясно на днешния Министерски съвет като предложението дойде от здравния министър Кирил Ананиев и е подкрепено от премиера Бойко Борисов.  

Решението за удължаването с 15 дни се базира се на последните данни, но и на задълбочен анализ за развитието на болестта през последните седмици, така както се прави от всички европейски държави, обясни Ананиев. С последното решение на Министерски съвет от 10 юни, извънредната обстановка в странатта беше удължена от 15 юни до 30 юни. 

За последните четири седмици, след 9 юни има завишаване на броя на носителите и болните от коронавирус, каза той и добави, че е увеличен броят на изследванията през последния месец.

Няма да налагаме нови или стари тежки мерки, а ще заложим на тези, които прилагаме в момента, обясни здравият министър.

"Физическа дистанция, носене на защитни маски на закрити обществени места, дистанционна работа и дезинфекция. Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват", категоричен е Ананиев. 

„Няма някой в света, който да ни каже кое е правилно“, каза премиерът Бойко Борисов и добави, че "мерките, които въведохме дават резултат".

„Поетапно отворихме всичко и помолихме да се спазва дисциплина“, каза премиерът. „Демокрацията е за дисциплинираните, за вътрешната дисциплина да спазваш определените правила“, обясни Борисов. 

По думите му задължителното носене на маски е върнато като мярка заради завишения брой на заболелите.

Подкрепи Economic.bg