Дойде краят на електрическите скутери Segway

Производството им спира от 15 юли

Дойде краят на електрическите скутери Segway

Снимка: Unsplash

636 ~ 2 мин. четене
Segway PT, който си спечели място в поп културата, но никога не оправда амбициите на създателите си, вече ще е само история.

Базираната в Китай Ninebot, която придоби Segway през 2015 г., ще спре производството на PT (съкратено от Personal Transporter), на 15 юли. Двадесет и един служители ще бъдат уволнени от завода в Бедфорд, Ню Хемпшир, съобщава CNN. 

Segway PT направи дебюта си на 3 декември 2001 г., когато беше представен в предаването Good Morning America. Изобретателят на скутера Дийн Камен тогава каза, че идва революция в градския транспорт и автомобилите ще отидат в историята. 

Но миналата година Segway PT представлява само 1.5% от приходите на Ninebot, според Тони Хо, вицепрезидент по глобалното развитие на бизнеса в Segway. Тъй като цената започва от 6000 долара и понякога достига 10 000 долара, само полицейските управления и туристическите групи могат да си го позволят, каза той.

„Това беше страхотно изобретение преди 20 години“, каза Хо. "Сега изглежда малко остаряло." 

Той добави, че някои полицейски управления са се прехвърлили към по-евтините електрически скутери на Ninebot. Ninebot прекратява и производството на триколесното си устройство Segway, което е предназначено за полицейски дейности.

Преди Segway, Камен си създаде име като изобретател на медицински изделия, като преносима инсулинова помпа. Проектът Segway PT се оформя от работата му през 90-те години върху самобалансираща се инвалидна количка.

Segway PT изпревари времето си, но не само за добро. Високата цена беше основна бариера пред навлизането му, достигайки 4950 долара, когато беше пуснат за първи път. Батериите, които първоначално струваха повече от 1000 долара, бяха твърде скъпи и не можеше да се направи по-достъпна версия тогава. Години наред компанията се бори за намаляване на цената. 

От 2001 г. насам са продадени 140 000 PT, според говорител на Segway.
Подкрепи Economic.bg