Известният остров Комодо в Индонезия може да затвори за една година

Разберете защо

Известният остров Комодо в Индонезия може да затвори за една година

Комодски варан

Снимка: Pixabay

3011 ~ 2 мин. четене
Феновете на дивата природа, които планират да посетят остров Комодо, за да видят най-големите гущери на Земята през 2020 г., ще трябва да коригират своите планове за пътуване в Индонезия. Според местните медии правителствените служители затварят популярния остров за туристи за една година.

В информация на индонезийския вестник "Tempo" се цитира говорителят на провинциалната администрация Мариус Йеламу, който казва, че Комодо ще бъде затворен за туристи от януари 2020 година.

Защо ще затвори една от най-популярните туристически дестинации на Индонезия?

Въпреки че плановете за ограничаване на броя на посетителите на Комодо са били обсъждани в продължение на месеци, Tempo съобщава, че затварянето идва в отговор на разкрит през март контрабанден канал. 41 комодски варани са били взети от острова и продадени в чужбина за 500 милиона рупии всеки (около $35 000).

По време на затварянето длъжностните лица ще предприемат програма за опазване, целяща увеличаване на популацията на гущерите, като същевременно се запазва тяхното местообитание.

Защитените животни, известни с отровните си ухапвания и масивните си размери, могат да нараснат до 10 фута и да тежат 70 килограма. 

Новата инфраструктура увеличава броя на посетителите

Част от Националния парк Комодо, включен в списъка на ЮНЕСКО, остров Комодо става все по-популярен през последните години благодарение на добавянето на нови полети и хотели в близкия град Лабуан Бахо на остров Флорес. В момента паркът има средно по 10 000 посетители на месец.

Според цифри на ЮНЕСКО, има повече от 5000 комодски варана, разпространени по островите на Националния парк Комодо, Ринка, Гили Мотонг и някои крайбрежни райони на Западен и Северен Флорес.

Tempo съобщава, че само Остров Комодо ще се затвори; останалата част от националния парк ще остане отворена за туризъм.

В допълнение към супер големите гущери, районът предлага изключителни възможности за гмуркане, както и спиращи дъха гледки.
Коментари: 0