Jaguar и Waymo правят премиум автономен е-автомобил

Той ще започне тестове по-късно тази година

Jaguar и Waymo правят премиум автономен е-автомобил

Jaguar Land Rover и Waymo обявиха дългосрочното си стратегическо партньорство. Заедно двете компании ще разработят първия в света премиум автономен електрически автомобил за транспортни услуги без водач.

Jaguar Land Rover и Waymo (преди Проект за автономен автомобил на Google) ще работят съвместно, за да проектират и конструират автономни автомобили Jaguar I-PACE. Това дългосрочно стратегическо сътрудничество ще подпомогне общите цели на Waymo и Jaguar Land Rover: да направят автомобилите по-безопасни, да освободят ценното време на хората и да подобрят мобилността за всички.

Автомобилът Waymo Jaguar I-PACE, оборудван с технология за автономно управление, готова за масово производство, ще започне тестове по-късно тази година. Пътните тестове и събирането на данни в реални условия ще позволи на инженерите на Waymo и Jaguar Land Rover да усъвършенстват технологиите и да осигурят оптимална безопасност и надеждност. През първите две години ще бъдат произведени до 20 000 автомобила I-PACE и ще бъдат достъпни за клиентите на услугата на Waymo за транспорт без водач, потенциално извършвайки 1 милион пътувания на ден.

Jaguar I-PACE бе лансиран по-рано този месец и е първият изцяло електрически SUV автомобил на компанията. Той е изцяло нов и е желан и практичен, мощен електрически автомобил без компромиси. Jaguar Land Rover имат намерение да инвестират значително и да се превърнат в лидери при автономните, свързани и бъдещи електрифицирани технологии. 

До днес Waymo е единствената компания с автопарк от изцяло автономни автомобили - без хора на предната седалка - по обществените пътища. По-късно тази година Waymo ще стартира първата в света транспортна услуга с автономни автомобили, позволяваща на хората да си поръчат автомобил чрез приложението на Waymo.


Проф. д-р Ралф Спет, Главен изпълнителен директор на Jaguar Land Rover, каза: „С Jaguar I-PACE имаме несравним автомобил, който завладява въображението на клиентите по света. Нашият стремеж към развитието на интелигентната мобилност се нуждае от експертни дългосрочни партньори. Обединявайки сили с Waymo, ние сме новатори в тласкането напред на границите на технологиите. Заедно ще предоставим автономния Waymo Jaguar I-PACE, предлагащ грацията, простора и екологичното задвижване, които клиентите очакват.“

Джон Крафчик, Главен изпълнителен директор на Waymo, каза: „Докато ние в Waymo сме фокусирани върху създаването на най-опитния водач в света, екипът на Jaguar Land Rover е разработил изцяло нова платформа за електрически батерии, която ще зададе нов стандарт по отношение на безопасността, дизайна и възможностите. Сигурни сме, че клиентите на Waymo ще се наслаждават на безопасното, първокласно и приятно преживяване, което автономният I-PACE ще предлага.“

Waymo Jaguar I-PACE ще бъде показан на Международното автомобилно изложение в Ню Йорк.

Коментари: 0